Ustanak (22. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Stiže zima. Dan pred nama biće najkraći a noć iza nas bila je najduža u ovoj godini. Šta se sve moglo uraditi tokom prethodne noći? Od svih mogućih ljudskih aktivnosti, izdvajam jednu, onu podsvesnu a koja je posledica nagomilanih utisaka. Dok spavamo, sanjamo ono što priželjkujemo na javi, ono što ne možemo ili možemo u realnom, ne baš veselom, životu. Kakve snove sanjamo, ili smo čak zaboravili da sanjamo? Najavljujući štrajk za danas, prosvetari su nam otkrili deo svojih snova a tiču se podizanja ugleda i statusa odavno poljuljanog, ali i nepristajanje da se od njihovih plata „skine“ čuvenih deset odsto koje će nas spasiti bankrota. Šta će se na kraju desiti, otvoreno je pitanje na koje ni država još uvek ne zna odgovor. Oni đaci koji se raduju otkazivanju časova ispunili su svoje snove da izbegnu intenzivna propitivanja u ovo doba prvog polugodišta ili unapred zakazane pismene zadatke. Vlada, premijer, a ponajviše ministri prosvete, ekonomije i finansija, verovatno sanjaju tu famoznu milijardu ne znam čega, kojom će nadomestiti rupu u budžetu. Guvernerka sanja kako će sačuvati dinar od plivajućeg kursa koji ga skoro svakodnevno potopi hladom vodom surovog tržišta. Pesnici sanjaju inspiraciju za pisanje knjiga koje izdavači neće imati kome da prodaju, glumci predstave ili filmove, a pevači unosne nastupe na trgovima koji su najbolje plaćeni parama lokalne samouprave. Penzioneri sanjaju potrošačke akcije u veletrgovinama, a radnici kako tako zadrže svoje radno mesto. Plata ako im bude, bude. Ako je ne bude, biće, samo što za sada ne znaju kad će. Advokati, policajci, državni službenici, nezaposleni, bolesni, vozači, vojnici, novinari, čistačice, kuvari, poslastičari ili lekari – svi imaju svoje snove. Imate li ih vi, verujete li u njih i da li ih možete na javi ostvariti? Ako na ovo pitanje imate potrvrdan odgovor onda nastavite i dalje da sanjate. Ide vam od ruke. Dobro jutro!

1(Foto: ravenmaddartwork.deviantart.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s