Ustanak (23. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Iako nam uskoro stiže nova godina, ova stara se još uvek ne da. Proći će, na kraju ona kalendarski, ali muka koje nas pritiskaju mesecima unazad, preliće se poput nabujalih i mutnih reka i u prve dane nastupajuće mlade godine. Sve se svodi na hronični nedostatak para i neizvesnost da li ćemo i kako dočekati bolje dane. Umorili smo se od čekanja, pa prvi vesnici pokretanja sa mrtve tačke liče na malu sreću pored koje prolazimo svakog dana a ne primećujemo je jer se ona takoreći podrazumeva. Svako nalazi način da prepozna signale kojima nas priroda podseća da nismo jedini, ali jesmo dovoljno vredni da živimo normalno i bez trzavica bezbrižni i opušteni. Uspesi naših lekara koji su ugradili veštačko srce, učenika koji nam donose vredna odličja sa takmičenja širom sveta, potpisivanje memoranduma sa uglednim svetskim privrednicima, naš glavni grad kao jedna od najprivlačnijih destinacija u svetu, uspesi naše nejake kinematografije na evropskim festivalima, otvaranje Pupinovog mosta, ili uspesi pojedinih sportista, LAKO i BRZO će poklopiti loše vesti. Te loše vesti po meni su one u kojima saznajemo „tužne sudbine“ anonimusa, učesnika muzičkih rijalitija, viđamo golišave fotografije golišavih starleta, protesti zbog uskraćenih prava, smanjenih plata ili prognoze naše opšte propasti. Ne treba ni stvarnost gledati ružičasto, ali osim nerviranja i podizanja tenzija, teško da ćemo bilo šta promeniti. Nije život okićena jelka na kojoj se ukrasi mogu premeštati u nedogled ali zbog svoje jednostavnosti veoma je inspirativan da ga sami sebi zakomplikujemo. Još ako u to zakukuljeno kolo zamumuljimo i one nedužne, koji nisu krivi za našu nevolju, samo smo umnožavajući ih, dobili nove probleme koje neće imati ko da reši. Ide nova godina a sa njom i novi izazovi za koje ćemo morati, skupljeni u svoju ljušturu briga, sami pronalaziti rešenja. Niko drugi nam neće pomoći. Već je zauzet rešavanjem svojih životnih jednačina sa više nepoznatih. Dobro jutro!

Answer search(Foto: strengthbysonny.com ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s