Ustanak (25. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Novu godinu sa zebnjom posle najava o otpuštanjima očekuje veliki broj onih koji imaju bilo kakav posao. Kašnjenje plate, neoverena zdravstvena knjižica, neuplaćen staž ili zakinuto pravo na godišnji odmor, najmanja su briga ako se uzme u obzir atmosfera koja vlada u firmi. Nisu retki slučajevi da nadređeni šikaniraju zaposlene omalovažavajući ono što uspešno urade pritom izmišljajući razloge za konstantni osećaj niže vrednosti i svakodnevno nagoveštavajući laku mogućnost otkaza.  Sve pobrojano poznajemo pod imenom MOBING. Bilo je slučajeva u Srbiji gde se dokazalo postojanje sistematskog maltretiranja zaposlenih,  čak i u nekim državnim ustanovama, ali žrtve maltretiranja osim moralne satisfakcije i ponegde simbolične novčane naknade za preživljenu patnju dobijali su u paketu i dijagnozu neke od hroničnih bolesti. Teško je dokazati da povišen šećer, krvni pritisak, ili napad panike izaziva šef ili direktor, ali to više neće biti slučaj od Nove godine. Vest koju smo primili sa određenom dozom neverice ali i ohrabrenja stigla je iz  Svetske zdravstvene organizacije i glasi: Neslaganje sa pretpostavljenima, strah od gubitka posla i mala plata postaju od 1. januara 2015. godine zvanične dijagnoze bolesti prema najnovijoj verziji Međunarodne klasifikacije bolesti i već imaju svoje šifre. To u praksi znači da ćete ubuduće svom lekaru moći da skrenete pažnju da su vaše tegobe posledice lošeg radnog ambijenta. Nije šala, lekari u Srbiji već su se naslušali priča ljudi koji su iz objektivnih razloga postali bolesni, spreman sam da kažem – i zbog bolesti, ali one u glavi svojih poslodavaca. Lekari su spremni, već znaju oznake šifri tih novih bolesti,  ali kako li će samo ubuduće prepisivati recept za izlečenje. Da li će on glasiti “pacijentu povećajte platu, hitno, bez čekanja” ili možda “šefa udaljiti smesta iz neposredne blizine pacijenta” ili “pacijenta ne otpuštati i svakodnevno mu ulivati dozu samopoštovanja i osmehivanja tri puta na sat”. Šalu na stranu, ovo će postati stvarnost, nadam se što pre, i mogućnost da zaštitimo zdravlje na vreme, ali i način da se, recimo, tim šefovima zlostavljačima od plate skida procenat za nadoknadu štete koja je nastala zbog izostanka radnika sa posla. Udarac po džepu boli više nego sto batina po turu.  Dobro jutro!

------ 4 ST.(Foto: mobing.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s