Ustanak (14. januar – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – bez kompjutera je brže?

U svojim putešestvijima po administrativnim čvorištima naših institucija ponosnih, naiđoh na jednu čudnu prostoriju – bez kompjutera! Priznajte, već ste se navikli da vas na svakom šalteru, u svakoj kancelariji čekaju službenik i računar.

E, stoga sam se ja iznenadio kada kompjutera nije bilo. A nije bilo ni papira, fascikli, predmeta, registratora, ni drugih mučenika, nalik meni, koji treba da završe posao. Hm. Mogao sam da pretpostavim da nedostatak kompjutera znači da će ceo posao potrajati. Meni uzinat, nije bilo tako! Sve je bilo gotovo za dva minuta. Uz moj potpis. Što bi nekada Mladen Delić prokomentarisao: „Ljudi, ma jeli to moguće!“.

E, sad, prvo što mi je palo na pamet su moje posete teta-doktorki u Domu zdravlja. Gde bi ona morala jednu istu stvar da radi po dva puta – jednom u kompjuter, jednom – van kompjutera. Činjenica – bez kompjutera bi bilo brže! Ne sumnjam ja da je ideja elektronskog kartona loša, najverovatnije ću jednom osetiti korist što on postoji, ali ne mogu da se ne zapitam, da li nam kompjuteri baš svugde trebaju? Ili, da li su na pravi način iskorišćene njihove mogućnosti? Ili, da li će novi uređaji – kao što su tableti, možda u nekim situacijama biti bolje rešenje?

Kako se kaže: Cena napretka mora da se plati! Ili, možda: Ko ume, njemu dve! Za sada nemamo adekvatnu poslovicu koja bi imala u sebi reč „kompjuter“.

1(Foto: computer.howstuffworks.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s