Uranak (18. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Pročulo se pre neki da će kasniti plata. Odjednom smrknuta lica, mračni pogledi, tiši razgovori, zebnja… a onda uz ovu lošu vest, stiže kao grom iz vedra neba i druga da je švajcarski franak podivljao. Više od svega što nas je snalazilo od početka svetske krize, ovaj udar od 30 procenata, posebno je ugrozio porodice koje su stambeno zadužene u ovoj valuti. Primer da je rata sa 20.000 dinara na početku otplate kredita od 39.000 evra u švajcarcima sada već preko šezdeset hiljada dinara predstavlja omču oko tananih vratova onih koji su pre sedam godina pokušali da sebi obezbede krov nad glavom.

Priča mi drugarica Ana da je njena rata stambenog kredita sada prešišala platu i da će morati da se snalazi kako zna i kako ume. Ili će da proda stan i tako izbegne propast, ili će da jednostavno emigrira baš u Švajcarsku, tamo se i uda, ovde ostavi sve onako kako jeste, i odatle posmatra šta se ovde dešava  bez brige  o posledicama svog čina.

1Banke su se mudro obezbedile i sitnim i krupnim slovima u ugovorima, a udruženja zaduženih u švajcarcima sada pokušavaju da od države pa i od samih bankara iskamče šta se iskamčiti može.  Otplata uz produžetak perioda otplate, ili možda prebacivanje u dinare ili evro, ili, daj šta daš. Samo daj da se glava spase. Uzalud podsećanje na nekadašnjeg guvernera Jelašića koji se sa bivšim ministrom Parivodićem javno svađao zbog olakog davanja državnih garancija za dugove i švajcarcima.

Država i dalje ćuti, a čuju se glasovi da će sve ovo trajati kratko i da švajcarski suficit nije dobar po evropsko tržište nekretnina ma koliko to sada izgledalo neverovatnim. Franak mora pasti, kad tad. Slaba je to uteha.  Naivno verovanje da će sve biti u redu nije ništa drugo do potvrda  da smo i dalje naivni, neinformisani i zbunjeni. U ovom slučaju, ludi nam ne trebaju iza leđa. Ionako nam za vratom dišu bankari.

Dobro jutro!

(Foto: money.howstuffworks.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s