Ustanak (19. januar – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Možda jedno od najvažnijih pitanja koje možete sebi da postavite jeste – Koji je moj najveći san? Jesam li na putu da ga ostvarim? Zašto nisam? Suštinski, u ostvarenju bilo koje velike želje, životnog sna, može da nam se ispreči bilo šta. Pa i mi sami.

Već nekoliko puta u temi jutra pisala sam o tome kakvo je stanje u manjim mestima, naročito selima. Nije bajno, perspektive ima koliko i ljudi koji tamo ostaju. Retki i dolaze. Tada sam govorila da je i jedan moj san da živim negde van gradske vreve, stresa, gužve, smoga, prljavštine, jer mi je draža prljavština iz seoskog dvorišta. Još uvek sam u velegradu.

Međutim, jedan čovek je nedavno odlučio da svoju životnu filozofiju i materijalizuje, otišavši u selo Kokočak. Nikola Borić je na pragu četvrte decenije napustio profesiju jednog od najboljih svetskih trenera atletičara, poklonio milion evra vrednu firmu svom poslovnom partneru, napustio je luksuzan stan, i otišao nadomak parka prirode Papuk. Tu otvara novo poglavlje svog života, u šumi, bez struje, tehnike, Interneta, na slamarici, sa jednim mačetom grejući se uz bačvu koju je pretvorio u peć. Sposoban mlad čovek je sebi napravio dom kakav je oduvek želeo da ima, i na tome mu čestitam.
1Ipak, postoji razlika u težnji da obnovite seoske zajednice, ili tvrdoglavo i hrabro zasnujete porodicu u mestu koje nije industrijski ili univerzitetski centar, i potpune osame u udaljenoj šumi. Ne razlikuje se to mnogo od tihog komšije koji živi sam u zgradi sa 1000 duša, niko ne zna da li on tu zapravo živi ili ga sreću kada ide nekome u posetu, eto toliko je nevidljiv.

Bez ikakve namere da omalovažavam Nikolinu odluku, pitam se da li je beg u prirodu beg od nečega, a ne ka nečemu. Ne može svako nakon lošeg dana na poslu, nesrdačnih susreta, razočaranja u partnera, da pobegne. Njegova sreća je što „nije Šarli“, ne zna možda ni rezultate izbora u Hrvatskoj, ne mari za pin-kodove, vakcine, overe zdravstvenih knjižica, rok trajanja mleka iz hipermarketa, slobodna parking mesta, koliko je sati i koji je dan. Bojim se da je ovo samo još jedan dokaz da je kapitalizmom podgrevani individualizam pobedio.

Ironija je onda reći da svako od nas treba da potraži SVOJU sreću. Valjda ćemo se u tom surovom birokratskom redu, čekajući na neki pečat, ponekad i osvrnuti, popričati, osmehnuti se, podeliti muku. Mejdeni rekoše – beš’te u brda. Mada, pričali su i o „usamljenosti trkača na duge staze“. Na kraju krajeva, ta brda i nisu geografski pojam, već može biti i topli jorgan u koji utonemo na kraju teškog dana, ili se još 5 minuta promeškoljimo, u 6 ujutru.

U to ime, dobro jutro!

(Foto: banjeusrbiji.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s