Ustanak (21. januar – crtica)

piše: Ru Šavr

 

Snalažljiva crtica

Da bi preživeli u teškim vremenima ljudi se snalaze kako znaju i umeju. Neki od njih rade nekoliko poslova odjednom, na primer – jedan stalan i jedan povremeni, nekoliko honorarnih, lošije ili bolje plaćenih, i tako u krug.

Ko kaže da čovek mora da se drži svog osnovnog zanimanja i svog stalnog posla? Evo, recimo, prodaja sira u biblioteci. To nije uobičajena stvar ali ljudi, u ovom slučaju bibliotekari, ponekad svoj skromno plaćen posao dopunjuju hobijem, a to je 90-ih godina bila prodaja sira. Sigurna sam da je i danas slično jer, 90-te su se u mnogo čemu vratile. Sir se, nikada, doduše, nije pravio u ovoj ustanovi, ali se u jednu malu biblioteku dopremao u velikim količinama, sekao na kriške, stajao u slanoj surutki, čekao da postane „stariji“ ili bio prodavan kao „mlađi“. U svakom slučaju stajao je među mnogobrojnim policama sa knjigama, navikavao se na prašinu i moljce, čekao mušterije koje su dolazile po preporuci. Kravlji sir, umereno slan, godinama se dobro prodavao. Vešto su ga krili od uobičajenih korisnika biblioteke u sobici za zaposlene u dnu glavne prostorije.

Na pomenutom mestu danas se sir više ne prodaje, ali možda će maštovit trgovački duh u nekom od aktuelnih bibliotekara smisliti nešto drugo, jednako nadrealno. Ono što je sigurno je da je ovaj mlečni proizvod bio naročito dragocen pošto je za razliku od drugih sireva koji leže među daskama na podu, ovaj odležao među knjigama…

Dobro jutro!

1(Foto: www.cheeserank.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s