Ustanak (26. januar – crtica)

piše: Ru Šavr

 
Crtica bez mecene

-Kažeš 1500 za „Cigani lete u nebo“?
-Da.
-A za „Producente“?
-1300 dinara.
-Uh. Pa preteraše ga… Nego u Domu omladine opet izvode „Perverzije u Čikagu“, tamo je karta verovatno jeftinija…
-Košta 1000 dinara, ali sve pokupe tapkaroši još prvog dana, pa je onda 1400.  Idemo u „Slaviju“ tamo su karte 300 dinara ako rezervišeš mesec dana unapred. A još daju i popust za penzionere… Ponesi ćaletov ček od penzije za svaki slučaj.

Ovo bi bio, moglo bi se reći, tipičan razgovor dve mlađe ili čak sredovečne osobe raspoložene za odlazak u pozorište. To mesto je odavno postalo skupo, a narod sve siromašniji. A onda se neko setio da spoji lepo i korisno. U svemu tome, korist je prigrabio i za sebe, to je sasvim sigurno. Pisali smo već o ovome u „Crtici“, pa se neću ponavljati, ali treba podsetiti da je pre nedelju dana iz Beograda poslata zanimljiva slika. Red dugačak više stotina metara nije skratila ni kiša. Nije u pitanju bila humanitarna pomoć kao 90-ih, niti se pojavio novi Ajfon, niti se nešto delilo džabe. Ljudi su želeli da se domognu karata za Jugoslovensko dramsko po bagatelnim cenama. I, što je najčudnije, nisu se potukli. Shvatili smo da je narod i te kako željan kulturnih sadržaja ali nema para. No, istog dana cela stvar postaje sporna jer je to, kako neki tvrde, marketinški trik, samo reklama za banku koja je sponzorisala akciju, Hamlet će upasti u kredite do guše, Julija će Romeu umesto „Da“ reći „Može“ i tako dalje.

Sve u svemu, ova akcija kao da najednom, zapravo, ne valja. Zaboravlja se da „bez mecene nema scene“, prećutkuje se da ista banka sponzoriše repertoar jedne Milanske skale jer su i italijanske scene, očigledno, u istim problemima.Tvrdimo da smo nekulturni, a pravednije je reći da smo siromašni. Zato čudi što je jedna ovakva akcija bila brže iskritikovana nego pohvaljena.Ništa se neće promeniti na bolje ako budemo hejteri.

Dobro jutro!
1(Foto: coachdawnwrites.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s