Ustanak (27. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Ne stišava se bura nakon hapšenja putnice bez karte od strane komunalne policije u Beogradu. Sindikat komunalnih policajaca izdao je saopštenje po kojem je putnica navodno izvršila niz nedozvoljenih radnji, između ostalog cepanje uniforme službenih lica i kidanje dugmadi sa istih, kao i nepristajanje na saradnju u postupku utvrđivanja njenog identiteta. Takođe, komunalci su iskazali nezadovoljstvo zbog tajnog snimanja celog slučaja od strane nesavesnog lica koje je tim činom ugrozilo njihovo pravo na privatnost. Zapretili su da će ga veoma brzo pronaći, optužiti i javno goniti svim sredstvima. Kojim to sredstvima? Pendrecima, pesnicama ili pismenom molbom? Tačku je stavio poverenik Šabić koji je celu ujdurmu prokomentarisao tumačenjem zakona. Komunalni policajci vrše javno svoju dužnost, ističe poverenik, i moraju da imaju u vidu da je svaki njihov postupak pod lupom javnosti koja ima pravo da ga dokumentuje video snimcima. Ovo o privatnosti, izazvalo je reagovanje dela javnosti da je ugrožavanje privatnosti i kad nas policija snima tokom kršenja saobraćajnih propisa, pa nikom ništa. U stvari nije nikom, već državi pare u budžet od naplaćenih kazni koje bog otac ne može da izbegne. Sve dok se ne naučimo redu, pravima ali i obavezama dešavaće se različiti oblici međusobnog sukobljavanja predstavnika reda i zakona s jedne i građana s druge strane. Čemu to vodi? Da li treba napraviti takvu klimu u javnosti da komunalni policajci postanu omraženi? Uzalud nam onda naknadna pamet ko je bio u pravu, jer znamo već, krčag ide na vodu dok se ne razbije. Za sada nema razbijenih, srećom, ali možda ih i bude upravo od onih koje hlebom hranimo mi, građani, izdvajajući sredstva od već umanjenih plata i penzija. Ovako ne ide, a bojazan da će od prvog februara tek biti sličnih incidenata lebdi u vazduhu. Novi tarifni sistem nam to i nagoveštava. Dobro jutro!

1(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s