Ustanak (28. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Juče je u školama obeležena slava Sveti Sava. Bila je i Svetosavska akademija. Odužili smo se prvom srpskom prosvetitelju za koga su vezane aktivnosti koje bi mogle danas da budu posao jedne Vlade. Mogao je Sveti Sava da bude ministar zdravlja, ministar za poljoprivredu, ministar spoljnih, ali i unutrašnjih poslova, ministar finansija, kulture, ministar vera, ministar prosvete… ma, mogao je komotno da uz sve te funkcije bude i premijer vlade. Ali, nije. Bio je i ostao za života brižni kraljevski sin bez želje da vlada, pomiritelj braće, pastir naroda.

U senci proslave Savindana teče i štrajk prosvetara koji opravdano traže ono što im pripada. Uvek ih okrivljujemo da ne ocenjuju pravedno, da nisu motivisani da rade sa decom, da predaju po zastarelim metodama uz kredu, dok uveliko teče svetska informatička revolucija. A šta država čini za njih? Ništa. Redovno im, doduše, isplaćuje bedne plate kojima se oblače kod Kineza, plaćaju račune, kupuju preskupu hranu, izdržavaju svoje porodice i školuju svoju decu. Nije svejedno kad im na pešačkom prelazu zatrubi neotesanko koji je do skora bio njihov učenik. I to najgori. Sve to trpe decenijama, gledaju nemoćno kako od najgorih učenika postaju ljudi koji upravljaju njima, dok oni najbolji završavaju negde daleko u belom svetu, nalazeći utočište iz ove naše tužne stvarnosti. Samo da ih ne pokoleba neka kašičica meda koju im ponudi Vlada.”  …

Izvinite, ali ovo je Crtica koja je emitovana na današnji dan, pre tačno četiri godine?! Jeste, pa šta? Je l’ ima neke razlike? Svaka sličnost sa aktuelnim dešavanjima je slučajno namerna. Dobro jutro!

2(Foto: play.google.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s