Ustanak (29. januar – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

CRTICA – ima posla!

Baš sam namenski trošio pare u jednoj samoposluzi, kada stupih u konverzaciju sa mladom prodavačicom. Morala je da zameni traku na mašini kojom meri voće i povrće, pa mi reče da, ako žurim, mogu da nastavim dalje da kupujem, a ona će da mi izmeri to što treba i ostavi sa strane. Ja rekoh – Ne žurim, i tako… reč po reč, dođosmo do trenutka gde ona reče – Ma ima posla!

Kada čovek radi, naravno da „ima posla“. Doduše, ona nije mislila na to. Mislila je – u globalu. Ko hoće, naći će nešto da radi. Hm. Možda je ona i u pravu. Toliko neobrađenih polja. Eto, zamislih sebe kako obrađuem hektare oranica i hranim Srbiju. Na žalost, bojim se da bi u tom slučaju Srbija skapala od gladi.

Nisam ja kriv što nisam primenjivao legendarne marifetkluke Marka Kraljevića, koji je orao drumove, a ja sam baš mogao i da uzorem neko parče asfalta ispred zgrade. Sve je to nedostatak adekvatnog obrazovanja. Ja se nisam bavio agrikulturom, čak ni u vojsci, i džaba sva ta zemlja što čeka.

Dakle, ili mlada dama zna nešto što ja ne znam, ili je, možda, mislila „ima posla… za one koji nisu izbirljivi“. Ne verujem da je san svake mlade osobe da radi u samoposluzi. Doduše, dve su mi „nikle“ u poslednjih šest meseci u komšiluku, pa možda je to ipak trend koji treba pratiti. Pola Srbije radi u samoposlugama, druga polovina odlazi tamo i kupuje uvezeno voće i povrće. Polja, naravno, u toj raspodeli ostaju neobrađena. S obzirom na najavljene klimatske promene i to da ćemo za par decenija umesto pasulja gajiti limun, ništa više ne treba da čudi. Čak ni to da ćemo tada uvoziti i pasulj i limun. Baš kao i sada.

I onda konačno shvatih. Ima posla – za uvoznike!

1(Foto: autoomagazine.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s