Ustanak (30. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Plastika je čudo. Od kako se pojavila, predstavlja adekvatnu zamenu za mnoge prirodne materijale. Kako bi funkcionisali bez nje? Teško, priznaćete. Plastika je odličan izolator. Ona predstavlja masu od koje se pod određenim uslovima mogu praviti različiti oblici za upotrebu. Takođe, ona razdvaja one koji se ne mogu spojiti. Pravi balans i otklon među čistima koji zajedno nikako ne mogu. Sa plastikom između, odlično funkcionišu i vrše posao za koji su planirani. Od plastike se prave i mnoge korisne sprave i alatke. Moguće je od nje napraviti sudove, čak i pribor za jelo. Plastika se u širem smislu koristi i za ulepšavanje. Usne koje su poljubile peglu, takođe su neka vrsta plastike. Ne pominjem periferiju ili grudi na telima žena u javnom životu a koje su takođe delo plastike. I hirurgija je plastična, pa ne čudi što se ovih dana reže bez pardona a sve da plastika opet zauzme mesto koje joj pripada po stažu i primenljivosti za jednokratnu upotrebu. Bila je, činilo se, skrajnuta na marginu jer je postala prezastupljena. Svima je dosadila ali, samo se tako činilo. Vratila se, na velika vrata je ušla ponovo u žižu. Ne pomaže materijalima sazdanim od postajanijih elemenata što više vrede i duže traju, jer, plastika je uvek lakša, jeftinija i prilagodljiva. Dovoljno je povisiti temperaturu, ili promeniti odnose među elementima oko nje i ona se pretvara u oblik koji god vam odgovara i tako nam dokazuje da se najlakše prilagođava jer ona je nezamenljiva. Možda je tako najkorisnije za neke druge materijale, jer njihovo trajanje je večno, pogotovu ako su od najčistijih i najtvrđih metala. Oni se ne menjaju, i zato su nepoželjni jer njih bez problema i zanovetanja zamenjuje jeftina plastika. A ničija nije gorela do zore, pa neće ni plastici, jer kao što znamo na otvorenom plamenu ona se uvija, cvrči, gori i nestaje u prah i pepeo sve dok je iz tog pepela neko opet ne iskopa. Dobro jutro!

1(Foto: imgarcade.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s