Ustanak (5. februar – crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica sanjalačka

Sinoć sam sanjala čudan san. Zatekla sam se na ostrvu koje sam u realnosti često posećivala kao dete. Međutim, ono nije izgledalo onako kako ga pamtim već sasvim drugačije, kako to u snovima često biva. Nas nekoliko odlazi na severni deo ostrvca gde vidimo neobično lepe plaže, moglo bi se reći nestvarne, i, od nekud, mnogo turista. Deca, na jednoj od tih neobičnih plaža love zmajeve. Prave, pravcate vodene zmajeve. Te životinje imaju krljušt s velikim bodljama, ali nijedno dete nije izbodeno. Zmajevi se batrgaju, pokušavaju da pobegnu, no, klinci uspevaju da ih izvuku iz vode i odnesu kao suvenir…
1Sa jakim osećajem da sam doživela čudo jer vidim da zmajevi ipak postoje, polako se budim. I pitam se šta me je navelo na ovaj san… Da li sam čitala ili gledala fantastiku u skorije vreme – NE. Da li sam pomešala lekove – NE. Pila – NE. O.k. jasno je da ne treba da se brinem, nisu mi se zmajevi pričinjavali na javi ali ipak se pitam otkud tako živ san i element fantazije smešten u kontekst koji je u svemu ostalom bio realan. Malo, po malo, razmišljanje me je dovelo do zaključka da sam prestala da verujem u snove pa čak i da uživam u tome što me mogu odvesti u nestvarno. Zaboravljam i to da je fantazija jedna od glavnih osobina sna. I što je najgore, mislim da sve ređe sanjam. Češće se u snu preslišavam šta sve treba da obavim i koji su zadaci ostali nerešeni. I tako, ja se idalje pitam šta su ti zmajevi imali da znače i kada ću opet odlutati u predeo koji ne mogu doživeti na javi. Mislim da bar delić nestvarnog moramo prebaciti i u realnost i naš svakodnevni život. Inače ćemo se pretvoriti u poslušne izvršitelje obaveza, a usput će nam biti i dosadno.

Dobro jutro!

(Foto: www.playbuzz.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s