Uranak (8. februar – crtica)

piše: Kruna Pintarić
U 21. veku, i dalje ima nafte, i dalje ima automobila, i dalje ima krize, rata, inflacije, dobrih ljudi, loših odluka, odličnih pronalazaka, teških situacija, bolesti, lekova. Manje-više, kao i 20. vek. Okreću se civilizacijski zupčanici, a tek retko to protekne bez ispadanja iz koloseka.
To je, naravno, najvidljivije ako posmatramo celu ogromnu mašineriju, celu planetu, uočimo vesti koje pomažu ili, još češće, odmažu u kretanju tih točkića, ka boljem sutra, verovatno. A ako bismo svaki taj zupčanik pogledali izbliza, videli bismo i svoj odraz, baš tamo gde i treba da bude – tražeći rupe u sistemu, kvarove, prčkajući sam i ispravljajući ono što se može. A može se sve!
Recimo, on nije potpisivao onlajn peticiju na Fejsbuku, niti kukao na Tviteru. Stepan Milenković je, od penzije, kupio terenca „Ladu nivu“ i donirao je kuršumlijskom Domu zdravlja. Nije uzdisao i coktao nad korupcijom, nepravdom, nemaštinom. Video je kako su loše opremljeni kuršumlijski zdravstveni radnici, koji do pacijenata teško mogu brzo ili bar – da stignu, i često improvizuju prevoz uz konje, zaprege, traktorske prikolice, pa i nose bolesne na leđima.
Stepanova pomoć u jednom vozilu da bi se stiglo do udaljenih planinskih sela je možda mala, ali ipak veoma značajna. Majstor je došao, video da zupčanik ne valja, snašao se, malo popravio, iako to nije njegov posao. Oni čiji jeste, ionako se odavno bave tuđim točkićima, podmazuju ih, nude svoje delove, a ovde kako kome ostane.
Ovakvi majstori treba da se zapamte, pa da novinari na bitnoj konferenciji onih najnamazanijih zupčanika, postave pitanje – a gde ste vi u ovoj priči? A možemo i sami sebi isto pitanje da postavimo – hoćemo li da nas mažu, ili da malo po malo, napravimo nas korisnijim, a njih beskorisnijim?
Dobro jutro!
1(Foto: cargocollective.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s