Ustanak (11. februar – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

CRTICA – 28+45 i Miloš Obrenović

Februar je, kao što znamo, mačeći mesec! Ali, februar je i mesec kada se plaća prva tranša poreza. Koliko god da ih imate. I tako, kao i ranijih decenija, odem ja da platim porez na stan i na neke nasleđene šume i livade u Timočkoj krajini. Sad, znam ja da u Pošti plaćate proviziju na (skoro) svaki papirić koji provuku kroz onu svoju mašinu, ali baš me iznenadi kada shvatih da su mi za uplatnicu za porez od 28 dinara, naplatili svoju proviziju od 45 dinara! Naravno – moj problem. Ranije nikada nisam gledao šta piše na uplatnicama kojima sam plaćao porez!

Pregledam ostale račune… Svuda slična situacija. Dakle, javno preduzeće naplaćuje proviziju za uplatu poreza državi!? Takođe, naplaćuje proviziju za uplatu struje!? Jedino što se ne naplaćuje su komunalije! Ispade da je Infostan jači i od države i od EPS-a!

Dobro, mora i PTT od nečega da živi. Ako vam je za utehu, u bankama naplaćuju i veće provizije. No, ako već krenemo tom logikom – da li mogu ja da odšetam do ministarstva finansija i da im ostavim smotuljak sa parama i onim odsečkom i tako platim ono što mora da se plati. Nije baš da sam dokon, ali ako država ne može da omogući da se obaveze prema njoj izmiruju bez provizija, onda se bojim da će to samo pospešiti broj epiteta koji će se takvoj „državi“ prišivati. Sve dok narod jednog dana ne zaćuti. Čisto provere radi – da se vidi je li Miloš Obrenović bio u pravu.

2

(Foto: screenshoot, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s