Uranak (22. februar – crtica)

piše: Vanja Savić

 

 

 

Vakcinisati dete, da ili ne? Škakljiva tema o kojoj pričaju i stručni i nestručni. Ne želim da se bavim stručnim stvarima, već da kao roditelj postupim ispravno prema svom detetu. U vreme mog rođenja bilo je sasvim normalno da roditelji na redovnim kontrolama predaju knjižicu u koju se upiše vakcina koja je primljena. Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Danas je to drugačije. Mnogi roditelji NE ŽELE da im dete bude vakcinisano, iako oni jesu. Da li su ti stavovi opravdani? Sa druge strane, veliki broj roditelja kupuje strane vakcine misleći da su one bolje. A da li su? Šta da rade roditelji koji su započeli vakcinaciju sa njima, a sada ih nema? Po zakonu, ona je obavezna. A kako će se sada ispuniti ta obaveza? Šta nedostaje našim vakcinama? Zašto je bolje sve što je strano? Pokrenuta je peticija da se ukine obavezno vakcinisanje dece i da to bude izbor roditelja. Ne stajem na stranu ni jednih ni drugih. Pitam kako roditelj zna šta mu je činiti? Zašto je sve teorija zavere? Zašto niko od lekara ne želi da potpiše formular na kome preuzima odgovornost u slučaju neželjenih posledica? To ne žele ni proizvođači, niti Ministarstvo zdravlja?!

Poznato je da su se zahvaljujući određenim vakcinama, zaustavljale razne epidemije, a neki roditelji tvrde da se upravo zbog vakcine njihovo dete razbolelo. Gde je istina, gde je etika, stručnost, odgovornost? Emocije? Ko je u pravu? Nauka, neuka ili neko treći?

Dobro jutro.

1

(Foto: www.thelibertybeacon.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s