Ustanak (6. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

Ode i Vlada Divljan… Ta generacija iz 1958-me, ostavila je neizbrisiv trag u istoriji rokenrola, ali i politike. Hajde da se manemo politike i pogledamo šta je to što nam je ostavio veliki muzičar, onaj preslatki iz Idola kako su govorile nekada tinejdžerke sve odreda zaljubljene i nesrećne  zbog njega i njegovog šarma. Ostavio nam je najpre  hitove koji u trenutku kada su nastajali nisu imali ambiciju da o njima sada govorimo kao vanvremenskim, ali i mnogo lekcija o normalnosti, toleranciji i pristojnoj komunikaciji. Nije On pod pritiskom samoljubivog što nas je oteralo u ratove mogao zbog svog sklopa da bude deo histerije i bezumlja, hteo je da komunicira sa svim ljudima i razmenjuje ideje bez predrasuda. Zato je i na kraju završio u Beču gde je, pretpostavljam, disao punim plućima uvek okrenut jugoistoku Evrope, tamo gde su njih bar dvadesetak miliona znali da On postoji jer ih je na to podsećao svojim povremenim muzičkim kreacijama. Nisam čoveka lično poznavao, ali sam ga znao po onome šta je i kako radio. Hoću da ono što sam od utisaka o njemu sagradio kao vlastito mišljenje podeli uz mene i što više ljudi, jer, ko je uspeo da upozna nekoga ko bi za Vladu Divljana rekao bilo šta ružno. Idol jedne mladosti sada je zauvek postao idol svih balkanskih nacija a i šire. Devojko mala neka te prate Maljčiki dok dobuje kiša u ritmu tam-tam kroz noć jer – On više verovatno to neće moći. Otišao je, jer, tako je moralo. Vlada Divljan. Neponovljiv Idol mladih.  Putuj lako večiti Dečače.

1(Foto: vladadivljan.drug-za-druga.com, arhiva)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s