Ustanak (9. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Pre nekoliko dana sam čuknuo auto. Auto vozim ja, a vlasnik je moja žena koja povremeno seda za volan. Sreća da nije bilo povređenih ali otišao mi je branik, prednja maska, komplet žmigavci i farovi, a šoferšajbna je naprsla. Posle čukanja, auto sam odmah oterao kod majstora. Kad mi je rekao koliko stotina evra treba da spremim, oblio me je hladan znoj.  Ženi sam rekao da je auto u stvari pozajmio moj drug Mika da bi prebacio kuma Žiku do prijatelja Laze. Udes nisam pominjao. Posle nekoliko dana žena je onako usput pitala šta je bilo sa našim autom, da li je vraćen. Ja sam opet prećutao udes i rekao da sada Žika mora da ide sa Lazom kod Mike da obave neki posao i da se ona zbog toga ništa ne sekira. Auto će biti gotov, mislim, vraćen za nedelju dana. Onda je prošlo tih nedelju dana, pa je moja žena slučajno srela Žiku na pijaci i saznala da nikakve pozajmice auta nije bilo. Bila je zbunjena ali je potom videla i Lazu koji joj se zakleo u taštu da mu nisu dolazili nikakvim poslom ni Mika ni Žika. U povratku kući srela je i Miku koji je pitao šta se desilo sa autom da li nas je mehaničar „odrao“. Došla je kući i rezignirano mi sasula u lice niz neprijatnih rečenica koje je okončalo krunsko pitanje: Koliko će da nas košta opravka? Slagao sam da će to verovatno biti nešto simbolično jer je otišla samo iber zokna.(?!)  Onda je ona našla vizit kartu automehaničara i pitala ga koliko treba da se donese para a on joj je ispostavio račun višestruko veći od onoga koji sam ja prijavio a i koji je meni saopštio. Besna je spustila slušalicu, izvadila pare iz šteka za more i bacila ih pred mene rečima: „Isti si kao ministar finansija! Zašto, pitao sam naivno. Zato što i on nije odmah rekao šta je dogovoreno sa MMF-om, već mi na kašičicu stidljivo i nevešto najavljuje jedno po jedno poskupljenje koje će me snaći od proleća. Čitaj malo novine!“.
Kao slamku spasa dohvatio sam odmah novine i kao počeo da čitam šta kaže ministar. Pazi stvarno: struja, sokovi, akcize, otpuštanja u javnom sektoru. Iako zabrinut zbog ovih neveselih najava bio sam srećan da je rasprava odložena bar na neko vreme. A onda nas je noćas tresnuo zemljotres, mada se zbog toga niko nije previše uzbudio. Pravi zemljostres tek sledi. Proleće je na pragu. Preživećemo valjda i taj MMF-ovski.  Dobro jutro!

1(Foto: www.zammumultimedia.it, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s