Ustanak (10. mart – crtica)

piše: Vanja Savić

 

Uglavnom se po parkićima i u šetnji mogu sresti mame i bake sa decom. Neretko su tu i očevi, ali u poslednje vreme sve je više tata koji sami sa svojim naslednicima upoznaju svet što nas okružuje. Normalno je da, dok se deca igraju, mame razmenjuju recepte i daju savete o ručku koji je tog dana na meniju. Kad se u celu priču uključi i otac, koji nije samohrani roditelj, ali je preuzeo brigu o svom detetu, bude prihvaćen kao naša nova drugarica. Mi imamo jednog takovog tatu u kraju. Neznajući u šta se upušta, prepustio je svojoj lepšoj polovini da nastavi karijeru, a on, pošto ima privatnu firmu i sam odlučuje o radnom vremenu, dete je njegova briga. Fatalna greška, neki bi rekli. Sve više i on sam to spominje. Nije znao da će sve to tako da izgleda. U priči i gledanju kako mame izlaze na kraj sa decom, sve mu je delovalo jednostavno i lako. O čuvanju dece zna više nego neke majke. O rasporedu spavanja i jela i šta spremati, da ni ne spominjem… temperature, zubići, sve je naučio i savladao. Ali kao u svakoj priči, ima jedno ali… Trpi njegov posao. Koliko se mi divimo njemu kako čuva dete, tako se on divi nama kako usklađujemo posao, decu, kuću i sve što čini jedan dan. E, a gde je tu njegova supruga? Ona je umorna. Kad dođe sa posla, ruča i odmori se jer je sutra čeka naporan dan ili neko putovanje. On je sa podočnjacima i neispavan, a ona izgleda sveže i kao devojčica. Počeo je da preispituje svoju odluku kada su ga iz školice zvali da dođe po dete jer ima temperaturu, a on je na aerodromu, ide na put. Zove ženu da ide po dete, a ona odgovara: “Krećem, samo da se zavši sastanak“. Već mu je u mislima opcija da odustane od puta… Sleteo je, izlazi iz aviona, prvo proverava kako je dete, a supruga još nije stigla po njega! Ko je u ovoj priči doneo pravu odluku, šta tu nije u redu? Ili možda tako treba? Da li nam novi trendovi nameću i drugačije odnose u porodici? A možda bi baš tako i trebalo da bude, na neko određeno vreme zameniti uloge i da se vidi i druga strana života. Dobro jutro.

1(Foto: imgarcade.com, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s