Ustanak (17. mart – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

 

Mart mesec nam je uvek donosio nevolje. Tako se pogodilo, ili je tako bilo suđeno. Bombardovali su nas, palili, huškali jedne na druge, ubijali, a sve to pratilo je naše naivno verovanje da smo nebeski, da nas čuva bog i da nam niko ništa ne može. Ovaj sedamnaesti dan meseca marta proteći će u znaku tužnog sećanja na zapaljeni Kosmet pre jedanaest godina, uz paralele sa aktuelnim trenutkom koji je u vezi sa rezultatima koje smo ostvarili u dosadašnjim političkim menevrima sa Briselom i Prištinom. A vreme lepo, sunčano. Prosto mami da se manemo politike i teške sudbine, izađemo napolje i zagledamo u prelepe prizore koje slika mlad svet koji je izmileo na ulice i prkosi svima lepotom i dobrotom. Stasala je nova generacija koja zna šta hoće a u tome joj pomažemo mi stariji stalnom kuknjavom da ovde budućnosti nema i da treba bežati što pre. Ako su u pitanju dobri učenici, zna se – upisaće i završiti fakultete, kurseve stranih jezika, kupiti kartu u jednom pravcu i odlepršati negde gde je bolje nego u Srbiji? A gde je bolje, zna li se zaboga? I šta je tamo bolje? Ne znam odgovore na ova pitanja. Da znam, verovatno bih odavno zbrisao. Ovako ostajem ovde sa onima koji neće da uče školu već po čitav dan čekaju i nabadaju neku samo sebi znanu kombinaciju s kojom će zgrnuti milione. Kladionice su pune, ne manjka nam nade da je bolji život moguć. Samo treba ubosti rezultat. Nemam kad da bodem, idem večeras da gledam Seltika i Kelte, moleći se Sv. Patriku da mi sačuva duh i dah, jer je to ono što još može da me drži spokojnim na ovoj svetoj srpskoj zemlji. Dobro jutro!

15(Foto: noviput.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s