Ustanak (20. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Sjajna vest za ljubitelje pasa i vlasnike ovih ljubimaca. Od pre neki dan jedan čuveni beogradski tržni centar postao je prijateljski naklonjen prema psima. Inicijativa koja je urodila plodom potekla je od jednog novobeogradskog kinološkog društva, podržalo ju je čak 70 prodavaca i rezultat te kampanje kojom se, baš kao i u Evropi, psima dozvoljava da slobodno šetaju prodajnim objektima bez bojazni da će ih neki namrgođeni čika iz obezbeđenja izbaciti sa sve vlasnikom napolje. Kao što rekoh u Evropi je to sve normalno, čak i da prodavac u želji  da odobrovolji kupca pomazi njegovog ljubimca. Da, ali to je u Evropi. Tamo je sve uređeno ali po nekom redu, a kako je kod nas? Da li možda opet zidamo kuću od krova? Valjalo bi ovom prilikom uzeti u obrzir i ljude koji se plaše pasa ili ih jednostavno ne vole a dolaze u tržni centar i kupuju. Oni već izražavaju nezadovoljstvo. Već ih osluškujem krišom kako traže da stručna lica na ulazu brzom proverom utvrđuju koji pas može unutra a koji ne. Dešava se, kako navode, da kuca koja još uvek nemarom vlasnika nije sterilisana oglasi miomirisima poziv drugim psima mladićima za igrom parenja a to može da izazove veliku furtutmu i paniku među ljudima. Vlasnici pasa, takođe, umeju da se zaslepljeni sjajem izloga opuste pa kucu ispuste s povoca i eto štete. Kuce nikada ne mogu biti krive ako reaguju nagonski odbrambeno ako ih neki kupoholičar zatrpan kesama slučajno zgazi, ili ne daj bože šutne. Ko će u tom slučaju da bude odgovoran? Kuca sigurno neće. Za sada je dozvoljen ulaz psima do 8 kilograma, ali pekinezeri iako mali, umeju da budu veoma ratoborni i uporno lajavi,  pa je zato ova odluka koju slave ljubitelji pasa za njih i obavezujuća. Šta ćemo sa decom koju mame guraju u kolicima? Šta ako se neka kuca zaželi igre pa iz nehata skoči na kolica i bebu isprepada ili ne daj bože povredi? Ko će onda da odbrani kucu od besne i uplakane mame? Samo pitam. Šta ćemo sa onima koji kažu:  „Neću da podilazim udruženju za zaštitu životinja, ne želim da psi trče oko mene i skaču dok razgledam i biram odeću, neću da mi prilaze i njuškaju me, neću da slusam kako laju na mene ili pored mene, neću da skrivam hranu koju jedem jer su je nanjušili, ne želim da osete miris mačke na meni jer sam bio kod prijateljice koja je ima u svom domu pa da me zbog toga napadnu. Zar psima nije dovoljno parkova, livada, ulica ili dvorišta … koliko god želite uvek ima ono „neću da..“. Sve ovo, na sreću, može da bude lako rešiv problem uz mnogo dobre volje i ljubavi prema životinjama ali i ljudima. Kako stvari stoje, sve je sada u rukama vlasnika pasa. Ne mislim samo na povodac. Sada valja smestiti brnjicu na naše urođene predrasude prema ljubimcima – odgovornim ponašanjem vlasnika životinja. Dobro jutro!

15(Foto: barkpost.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s