Uranak (21. mart – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – Crnci se ne šale

Šetam pijacom, međ’ sirom i jajima, kada začuh usklik: „Crnci se ne šale!“ Pogledah na stranu i videh domaćina koji se malo uživeo, maše rukama i objašnjava nekolicini okupljenih ljudi oko njega. Naravno, uz tu količinu decibela, skrenuo je pažnju cele pijace na sebe.

Naravno, mislim se, ali to Amerikanci treba da se brinu. Odmah mi sinuše fotografije, od pre par dana, aktiviranje čuvenih Crnih pantera, marš naoružanih Afroamerikanaca u Ostinu, u Teksasu, i poziv na ubijanje policajaca. A sve u svetlu sve većeg broja ubistava crnaca od strane belih policajaca.

„Je l’ vidiš ti kako oni šutiraju trojke!“, nastavlja domaćin. U mojoj glavi Crni panteri nose pumparice i šutiraju trojke? Nešto tu ne ide.

„A ne ko ovi naši, kilavci“, zaključuje domaćin. A-ha. Dobro. Zaključujem i ja da nismo baš gledali iste vesti, što je sasvim legitimno. No, svejedno, generalni zaključak ostaje: Crnci se ne šale!

19(Foto: www.dannygreenbasketball.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s