Ustanak (24. mart – crtica)

piše: Kruna Pinatrić

 

 

Tada je bila sreda, pre 16 godina. Kako prođe vreme! Svi koji su sada studenti, ili još stariji, sećaju se bombardovanja. Oni neki drugi, kažu, pamte, ali gledaju i u budućnost. Gledaju malo nju, a danas malčice i u ruinirani Generalštab. Oni koji su ga i uništili, davno su nam „oprostili“ što su „intervenisali“, pa se sada družimo i vizionarski gledamo u te 2016, ’17, ’18…. A niko nikako da pogleda u visini očiju, jednog građanina. Taj građanin gledao je ’99. ka gore i psovao avione, pa je gledao i ka dole, silazeći u atomska skloništa, a onda i ispred i oko sebe, u druge „saborce“, mame, tate, braću, sestre, komšije, drugare. Svako od nas ima i loša, ali i neka lepa sećanja iz tog perioda. S jedne strane realna kriza na Kosovu, njene posledice, žrtve!, restrikcije, nestašice vode, neizvesnost, strah. Ali ne bismo mi bili ovo što jesmo, da nismo tada postali veoma produktivni u vicevima, snalaženju, druženju uz svetlost sveće, uz „Šizele“ i „Mirele“.

21Uz nadu da niste drastično oštećeni tim vremenom, usuđujem se da postavim pitanje – da li nas naš odnos prema krizama sputava da se korenitmo suprotstavimo ovakvim neotesanim, nekažnjenim kršenjima ljudskih prava? I tada, i danas? Humor nas održava, a, možda, i zadržava status quo. Tableta sa placebo efektom.

Razmak od 16 godina može biti i davan, dalek, ali i prilično svež. Da ne započinjemo jutro samo gorkim prisećanjima, svaka nama čast šta smo sve kao narod pretrpeli. No, pelin smo već probali, šalili se često da bismo makar životarili kroz sve godine, ali to što nas veliki igrači shvataju kao vic, znak je da moramo glasnije da kažemo NE!

(Foto: www.pouke.org, arhiva)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s