Ustanak (27. mart – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

Deo prosvetnih radnika je i dalje u štrajku, a jedan od osnovnih zahteva im je uvođenje platnih razreda. I čini se da je to baš jednostavno. S jedne strane su prosvetari, ljudi koji su završili fakultete i na kojima je teret da mlade naraštaje uče i školi i životu, i koji rade za male plate, dodatno smanjene, jer smo u dugovima, pa štedimo. S druge strane je, recimo, neka službenica, sa završenom srednjom školom, koja takođe radi važan posao, kada ga radi, i koja eto, možda ima platu veću od plate učitelja. I, naravno da su onda učitelji i nastavnici nezadovoljni. I rešenje postoji, na radost svih nas! Ministarka Kori Udovički najavljuje novi, dugoočekivani zakon o platnim razredima. Da se zna ko koliko radi, koliko škole ima i koliku platu će primati. A zakon predviđa 60 platnih grupa, jer je to najbolje rešenje, tvrdi ministarka. Zašto baš toliko? “Puno smo osmišljavali i došli do toga da je najjednostavnije prosto imati 60 platnih grupa”, kaže Udovički. Da, baš zvuči jednostavno. U tih 60 grupa treba da stane ceo javni sektor, razvrstan po školskoj spremi, pretpostavljam iskustvu, težini zadataka koje obavlja itd. Da bi se došlo do tog jednostavnog razvrstavanja u 60 grupa, neophodno je opisati svako radno mesto u javnom sektoru, i to mesto smestiti u neku od ponuđenih grupa.

Samo što ne znamo koliko profesija u stvari ima, ko će ih popisati i opisati, na osnovu kog kriterijuma će ih raspoređivati u grupe itd. I koliko vremena će biti potrebno da se to obavi. I ko će obučiti te koji treba da popisuju radna mesta i da ih svrstavaju. I zašto je neko očekivao da to bude razvrstavanje po stručnoj spremi i položaju, odnosno količini odgovornosti koja se od radnika očekuje. I količine posla koju obavi, što, doduše i ministarka pominje.

U svakom slučaju, kada dobijemo zakon, možda ćemo razumeti o čemu govore likovi u Nušićevim komedijama kada traže klasu više u državnoj službi. I zašto je traže baš od gospođe ministarke.

Dobro jutro!

277(Foto: www.nerdwallet.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s