Uranak (28. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ne verujem da se sećate da sam vam ne tako davno pričao kako sam dobio razglednicu iz Vrnjačke banje od moje prijateljice? Nije ona jedina koja se setila da mi piše, ali je bila prva koja je razbila onaj usud koji nas prati od pojave računara, a to je da sve manje pišemo pisma ili razglednice i čestitke, a mnogo više mejlove i SMS poruke. Priznajem, nisam obratio tada pažnju na markicu, ali od ovog jutra ću na svako pismo koje pošaljem da lepim markicu iz nove edicije naše Pošte. Ovog proleća su svoje mesto na poštanskim markama našli znameniti srpski reditelji Radivoje Lola Đukić, Ognjenka Milićević, Aleksandar Đorđević, Slavoljub Stefanović–Ravasi, Miroslav Belović, Ljubomir Muci Draškić, Sava Mrmak i Jovan Ristić Rica. Ima li lepše vesti za kulturu, ima li lepšeg obeležavanja Dana pozorišta? Svaka čast onome ko se setio da ljude koji su nas oplemenili svojom umetnošću uvrsti u jednu lepu zbirku koja će za kratko vreme biti tražena među filatelistima. Ove godine tražiću na kiosku markicu sa likom reditelja čije delo je u skladu sa sadržajem mog pisma. Evo, kad pišem nekoj gospođi ministarki, poslaću markicu sa likom Ognjenke Milićević, velike mame našeg glumišta. Ako  pišem nekom bivšem komunisti biraću Savu Mrmka zbog njegovih tv serija o hvatanju četnika, a ako pišem nekoj zvezdi, biraću Jovana Ristića Ricu zbog njegovih neponovljivih šou-programa. Miroslava Belovića izabraću ako se obraćam predsedniku lično i to samo u prvom licu, znate već, zbog monodrama koje je režirao, a markicu sa likom reditelja Aleksandra Đorđevića ako pišem premijeru Vučiću zbog legendarnih „Povratka otpisanih.“ E, Aca Đorđević bi mogao da ide i za Dačića jer on se redovno otpisan opet vraća. Neka, za Dačića neka bude Lola Đukić… komedijaš još u Titovo vreme. Mucija Draškića čuvaću kad pišem nekom prijatelju Radovanu, a Ravasija ako odlučim da nešto naškrabam onako anonimno, da se ne zna. Samo treba pisati, redovno i bez oklevanja. Za svakog primaoca postoji pravi reditelj koji će mu svojim likom jasno ukazati na sadržaj pisanija. Ali ko će da nas natera na pisanje? Ma, samo dok se „zaukćemo“ i onda ima samo da nam ide. Dok se mi tako „zaukćavamo“, reditelji nam odlaze u istoriju, a njihova vrednost biće cenjena vrednošću dinarskog iznosa na markicama koje će krasiti njihovi likovi. Dobro jutro!

1(Foto: www.rtv.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s