Ustanak (30. mart – crtica)

piše: Vanja Savić

 

Ljudi žive u strahu. U strahu da ne izgube posao, stan, porodicu… egzistenciju.

Scena sa početka filma „Apokalipto“, gde otac razgovara sa sinom, na mene je ostavila snažan utisak, a glasi ovako:
–       Šta si video u očima onih ljudi?
–       Ne razumem pitanje.
–       Strah. Nisam te podizao da bih te gledao kako živiš u strahu. Strah je bolest! Ukoreni se duboko u čoveku i izjeda ga. Već te je zarazio. Gde ti je ponos? Izbaci ga iz srca! Ne nosi ga u selo.

Da li je strah zdrava i konstruktivna reakcija na životne nedaće ili reakcija slabog duha i predvorje još većih nedaća? Da li pre neko što se uhvatimo u koštac sa životnim problemima, treba prvo da se izborimo sa strahom u nama.

Pri prvom susretu sa strahom postojao je realan, spoljašnji, razlog da se čovek uplaši ili zabrine. Ta epizoda je trajala, završila se i iza nas je, ali, jesmo li se mi izborili sa strahom u nama i izbacili ga iz svog srca? Ako nismo, onda smo postali anksiozni. Anksioznost je stalno prisutan, lebdeći, strah, ili zabrinutost, zebnja – bez realnog spoljašnjeg uzroka. I, anksioznost je bolest. Svaki drugi čovek koga smo danas sreli redovno koristi bensedin da bi mu život sa ansioznošću bio podnošljiv.

A, nekome baš to odgovara! Jer, čoveka u čije se srce ukorenio strah je lako zauzdati.

Može li se posao, stan… opstanak, sačuvati bez straha i zebnje, i u tom stanu, porodici i na poslu lepše živeti ako ne dozvolimo da se strah uvuče u naša srca?

Dobro jutro.

33(Foto: wishingwellcoach.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s