Uranak (4. april – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Da li idete na redovne preglede kod svog izabranog lekara? Ja idem samo kad moram. Bez obzira što imam veoma dobru saradnju sa svojom doktorkom, ipak svaki put posle pregleda imam pune ruke uputa i nervozu u stomaku. Treba sve spakovati u preglednu fasciklu i krenuti u avanturu zakazivanja specijalističkih pregleda. To ume da dodatno frustrira ako se ima u vidu da se na pojedine preglede čeka i više sedmica, ponekad i meseci. Sve se promenilo u težnji da se zdravstveni sistem usavrši i bude kvalitetniji za pacijenta. Uvek posumnjam u poštene namere države. Sve imam utisak da se celo zdravstvo urotilo protiv mene da me obeshrabri u odluci da se lečim. Nekada je izabrani lekar imao mnogo više ovlašćenja. Mogao je da, bez suvišnih konsultacija sa kolegama specijalistima ustanovi dijagnozu, pa i prepiše lek za pritisak, nervozu, povišen šećer. Danas su izabrani lekari ipak samo skretničari koji vreme provode u beskrajnom ispisivanju uputa i recepata koje nalože specijalisti. Ljubazno vas prime, odmah izmere pritisak, provere kilažu i eventualno izraze sumnju šta je to što nas muči i naravno, bez specijaliste ne preduzimaju ništa. Šta treba da se takva praksa promeni i da pacijentima bude bolje? Kako je moguće ispraviti sistemske greške zakonima koji bi više pažnje obraćali na to kako da se ukinu prepreke postavljene pred pacijenta koji želi da što pre sazna šta mu je i kako da što pre započne lečenje? Verovatno zakoni mogu da promene sitem zdravstvene zaštite, uvedu i privatnu praksu u zdravstveni sistem, smanje redove, ali kako protiv bahatih šalterskih radnika koji daju sebi za pravo da uzimaju u ruke pravilo prioriteta i hitnosti pa po njemu svako koga poznaju ulazi preko reda bez čekanja. Ostali, na mestu voljno! Imate zakazano u pola osam, a već je jedan popodne? Pa šta, čekajte niste prioretni! Skoro mi je jedna medicinska sestra tražila da pogleda dijagnozu koju je napisao lekar specijalista da bi utvrdila koliko mi je pregled važan? Da li to znači da nam je Viša medicinska škola postala isto što i Medicinski fakultet? Ili je ovo samo način da lekari vrše otklon od onih koji ih izdržavaju i s pravom očekuju zdravstvenu zaštitu? Nešto gadno kalja belu uniformu i obavezu da se lečenje omogući svakom osiguraniku. Dobro jutro!

77(Foto: www.theatlantic.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Uranak (4. april – crtica)

  1. tatjanamb kaže:

    Nisam sigurna da li da (zaista) krecem sa komentarem jer bih, mozda, premasila duzinu samog posta. U svakom slucaju mislim da je tema vise nego zasluzila da “ dodje na tapet“ i da ce ta zasluga postajati sve veca i veca.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s