Uranak (5. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Vernici koji danas slave Uskrs dočekaće praznik proleća, najradosniji u hrišćana, tokom kojeg će u naredna tri dana obavljati jednu od najzabavnijih radnji. Tucaće se šarenim uskršnjim jajima. Biraće najtvrđe i proglašavati pobenika, kojem će po narodnim verovanjima cela naredna godina biti uspešna. Kad pomenuh proleće i tu radnju tucanja jaja, setih se da je ovo doba kada sve cveta i pupi. Narodni pevač je svojevremeno pevao: „Proleće je, sve se živo budi, u devojke nabujale grudi. Ja joj priđem, a ona ustukne, sve se boji da jelek ne pukne“. Znali su naši stari da opišu doba kad se sve probudi, i priroda i ljudi. Tada se nije znalo za hormone. Ljudi su u iskonskoj nameri da uz sladostrašće produže svoju lozu zatvarali oči u ovo doba godine i mlade puštali u prirodu da tamo upražnjavaju ljubav. U to staro vreme su nastali i neki od prolećnih običaja koje smo dugo vekova održavali. Pojava koju je narod nazvao „vrbopucom“ predstavlja doba ranog proleća kad sve ozeleni, mladići i devojke počinju da razmenjuju uzajamne nežnosti, strasna milovanja i vrele poljupce. Bilo je tu i crta koje se nisu smele prelaziti a bile su početkom jeseni znak da su se mladi zaneli malo više tokom vrbopuca, pa je curicama stomak narastao više nego kad se prejedu kačamaka i mleka. U srećnim raspletima dolazilo je do venčanja i svatova, a u onim drugim i do fatalnih ishoda sa smrtnim posledicama kojima se branila čast porodice devojke koju je vrbopuc dobro ošinuo. Teško da se danas vrbopucom mogu pohvaliti sledbenici tvitera, fejsbuka i ostalih mreža. Njima je sada tokom cele godina na raspolaganju sve. Samo treba sa velike čat tacne jednim klikom odabrati sličicu dopadljivog mužjaka ili ženke i poslati poruku tipa „šta ima“. Međutim i to se retko dešava. Smor im je da nekoga cimaju. Pogledajte samo mesta u kojima se okupljaju mladi. Sezona je vrbopuca, a oni sede odvojeno jedni od drugih kao da ih prepotopske babe čuvaju od greha. Mladići ispijaju pivo za svoj groš, a devojke cirkaju i cerekaju se ne obraćajući pažnju na potencijalne očeve svoje buduće dece. A da umesto što sat pomeramo leti i s rane jeseni, poteramo mlade na savremeni vrbopuc? Odgovor na ovo pitanje mogu da daju isključivo oni koji su nekada vrbopucali nemajući najnovije petice ili šestice smart telefona. Dobro jutro!

23(Foto: gzava.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s