Ustanak (7. april – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – Slike s izložbe

Eto, kad god se kaže „slike s izložbe“, a meni na pamet padne Musorgski. I njegov istoimeni klavirski ciklus. Ima tu i „Balet pilića u ljuskama“, ali to definitivno nije tema ove crtice. Već jedna neobična „postavka“ fotografija koju sa velikim interesovanjem gledaju mladi u jednom novobeogradskom bloku.

Zapravo, nije reč tu o izložbi. Već o – oglasnoj tabli. Istoj onoj na kojoj se, pre izvesnog vremena, našao prozvan bivši zatvorenik koji oglašava svoje usluge, pa se stanarima skreće pažnja na dotičnog. Sada je postavka promenjena – umesto obaveštenja su tri fotografije na kojima je prikazan čovek koji krade benzin iz automobila sa parkinga. Slikano je sigurnosnom kamerom, u više faza.

„Posetioci“ „izložbe“ su mladi ljudi, kojima ovaj informativni pano služi kao razbibriga na par minuta, pa kad izađu iz zgrade vrište „slikaj mene, slikaj mene“.

Po svojoj prilici im je želja ispunjena. Na tabli će se naći kada naprave neku štetu. A, šta biva dalje sa usklikanim prekršiocima – to info-tabla ne otkriva.

DSC_0013

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s