Ustanak (10. april – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Najtužniji dan među hrišćanima koji iščekuju Vaskrs trebalo bi po običaju i redu da protekne u tihovanju i molitvama, preispitivanju vlastitih grešaka i pogodaka od lanjskog Vaskrsa do danas. Umemo li šta sebi da zamerimo? Znamo li da dostojanstveno  iznesemo svoje male ili velike pobede? Ima mnogo pitanja koje možemo sebi da postavimo. Iskušenje, izdaja, ljubav, praštanje, patnja, spasenje, muka, jad, ogorčenje, trijumf… Dok se slegne prašina sa starih senzacija, stižu nove u kojima vidimo da više ništa nije u redu, da se pred našim očima radi ono što ne priliči sadašnjima, uznemirava bivše, a bruka neke buduće naraštaje. Imamo li išta za hvalu ili ćemo ćutke pognuti glavu i čekati Sud s neba? Šta možemo pokazati kao svoj doprinos usponu ili padu nacije čiji smo pripadnici? Da li je za hvalu podatak da već četrdeset godina ekonomski tapkamo u mestu, stagnirajući sistematski toliko da smo sada na nivou razvoja koji su odavno prešle i neke afričke zemlje? Možda nam Kosovo više ne predstavlja one dve pesnice kojima se onomad busasmo u grudi junačke, ali ono je i dalje tu. Opominje ćutke. Šta očekivati od društva u kome je svakodnevica incest, pljačka, otmica, ubistvo, utaja ili izdaja, lažna tužba ili loša služba? Umirimo se, tihujmo, skupimo se u svoje odaje ljubavi prema bliskima i sebi samima, suočimo se s prošlošću i pogledajmo realnosti u oči ali i u dane pred sobom. Oni uvek donose nešto novo, dobro ili loše bilo. Pokajmo se i poradujmo što imamo ono što je u očima onih koji ga nemaju ogromno jer ga sanjaju kao pusti san. Porodicu i život bližnjih od boga blagosloven. Dobro jutro.


23(Foto: faithreaper.hubpages.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s