Uranak (11. april – crtica)

Danas je Velika subota

piše: Dejan Grujić

 

Vic ide ovako: Kupila domaćica jaja na akciji. Ubrzo se vratila da ih reklamira pa će trgovcu: „Sramota, pa svako drugo jaje vam je mućak“.  A prodavac će njoj: „Pa, šta se bunite, ionako ste ih kupili u pola cene“. Poenta vica nije u tome da su baš samo jaja kukavičija na akcijama. Slično je i sa čokoladama, kajmakom, pivom pa čak i kiselom vodom. Mislio sam da se ona ne može obajatiti, ali sam se jednom opekao kupivši čitav paket po povoljnoj ceni. Čim sam je načeo bila je bljutavog ukusa i negazirana. Saznao sam da se to dešava ako roba ostane dugo na visokoj spoljnoj temperaturi pa se onda naglo hladi ili obrnuto, više ne mogu da se setim. Dobili smo zakone, sada potrošači mogu da vide jasne i detaljne deklaracije, datum proizvodnje i datum krajnjeg roka za upotrebu ali, povremeno se ipak potkrade prevara. Ne tako davno su po ceni jednog, prodavali dva pakovanja kajmaka od pola kilograma. Kupci su ne obrativši pažnju poharali sve zalihe mladog kajmaka koje su se zatekle na rafovima. Caka je bila u tome što je na poleđini pakovanja pisalo da je upotreba kajmaka bezbedna još samo četiri dana. Zamislite samo tu prisilu kojom se tri dana klopao kajmak i to čak i bez hleba samo da se ne desi da propadne dobar pazar. Kriza i besparica napravili su od nas gladnu masu koja samo pogledom strelja niske cene, a ne ono što je zdravo i sveže. Ko još može da poveruje  u kvalitet parizera koji po kilogramu košta kao 300 grama svinjetine, ili da istu tu svinjetinu proglasi domaćom, ne starijom od godinu dana boravka u debelom ledu nekog hladnjaka u Evropskoj uniji. Umesto za pse ili mačke, takvo meso se nudilo ljudima, kažu novine. Verovatno zato što oni koji uvoze znaju da vodimo pasji život, pa za bolje i nismo. A činjenica je da imamo zakone koji nas štite, taman toliko da se od prevare trgovaca hranom štitimo debelom proverom svega što kupujemo u želji da produžimo taj isti pasji život. Nije da nije. Dobro jutro!

25

(Foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s