Ustanak (13. april – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Moj drug mi pre neki dan javlja da se preselio u novi stan. Prodao je stari, premostio neke nagomilane dugove i uspeo da sebi obezbedi prostor za stanovanje, taman po svojoj meri. Preselio se, ali to je malko potrajalo. Da ne bi dangubio odmah je krenuo u potragu za novim nameštajem, tehnikom i pokućstvom. Čekao je na nameštaj desetak dana, što je kod nas uobičajeno, a onda kad su stigli kreveti, stolovi, stolice i ormani krenule su muke. Trebalo je iz mnogobrojnih kutija povaditi natrpanu garderobu, knjige, diskove, sudove, uspomene sa letovanja i davnih zimovanja… Sve te „sitnice“ bile su spakovane po komšijskim podrumima i garažama. Trebalo je napraviti spisak kod koga se šta nalazi da se ne pozaboravlja u opštoj gužvi. E sad kreće igranka. Stan je manji, manji su i plakari, vitrine i police. Mnogo čega se valja rešiti poklanjanjem ili bacanjem u kontejner. Ali, lako je to reći. Kako se odreći starog ćaletovog kaputa ili kevine šustikle od tri kvadratna metra, bezbroj narezanih mp3 diskova ili DivX filmova, bespotrebnih radnih odela, ili kompleta rasparenih šerpi, tanjira, čaša ili escajga? Pitao me je da li mi nešto od toga treba, a kad sam mu odgovorio da i sam imam askera koliko ti duša ište zavapio je: Šta da radim? Bacaj, kažem. Sve što nisi iskoristio u poslednjih godinu dana, baci slobodno, to ti ne treba. Tako sam ja uradio letos kad smo okrenuli ceo stan naglavačke krečeći ga. I, da li mi je prilikom trijaže viškova srce zadrhtalo pri pogledu na figuru fudbalera sa Espanje ’82? Jeste, ali samo na kratko. Već sutradan sam je zaboravio. Ako nešto i jeste kasnije i zatrebalo znao sam da je odbačeno za sva vremena pa sam prestao da razmišljam o tome. Najbolja varijanta je da neko umesto vas obavi sam čin razdvajanja korisnog od nekorisnog krša u kući. Tako se sačuva osećaj da je neko drugi kriv što toga više nema, a ne mi sami. Pokreće se i pitanje zašto nemamo sistemski rešen problem odlaganja krša, jer se firme za reciklažu još uvek mogu nabrojati na prstima jedne ruke. Cene otpisanih tehničkih uređaja su simbolične, male su količine koje pojedinac može da ponudi, pa se iz tog razloga mnogi od nas odlučuju za „bolje da propadne nego da dajem u bescenje“. Umesto da reciklirajući čuvamo planetu pa i nešto malo naplatimo od onoga što nam objektivno ne treba, odlučujemo se ili da čuvamo i dalje nepotrebne stvari ili da ih bacimo bez glavobolje šta će sa time da uradi Gradska čistoća. A planeta nam je jedna a mi na njoj samo prolaznici. Dobro jutro!

15

(Foto: www.alltopsecret.com, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s