Ustanak (17. april – crtica)

piše: Ru Šavr

 

CRTICA RASTUĆA

U Japanu postoji običaj da se muškoj deci kupuje kimono kad napune sedam godina. Ovu lepu tradicionalnu odeću nosiće u različitim prilikama. Dok su deca, za dečje praznike, a kad odrastu i za druge svečanosti. Čovek ne može da se ne upita kako jedan kimono može da se nosi toliko dugo. Lepo. On „raste“ zajedno sa detetom. To jest, kupuje se pravi, skupi, veliki kimono, samo se porubljuje tako da u početku bude mali a onda se porubi smanjuju, sve dok se sasvim ne oparaju. I tako, jednog dana u kimonu ne osvane dečak, već mladi čovek.

101
Na ovo me je podsetila vest koju sam juče pročitala. Naime, izmišljene su kližuće sandale koje se mogu podešavati, namenjene dečjim stopalima. I one će rasti zajedno sa vlasnikom, ako se njihov gornji deo ne pocepa. Ali, budući da je napravljen od jake kože, ne bi trebalo. Barem tako kažu. Ove cipelice, koje mogu da rastu pet brojeva, odnosno da potraju do pet godina, već su podeljene siromašnoj deci u Africi.

Ako pogledate malo bolje, i bogati i siromašni koriste blagodati ovakvih patenata, da ne kažem otkrića. Štedljivost se očito, ukoliko je sprovedena na inteligentan način, pokazuje kao dobra i korisna zamisao. Sigurno je da bi smo i mi u mnogo čemu mogli uštedeti, i to na bolji i humaniji način od onog koji je trenutno aktuelan. Ali, ko bi o tome razmišljao…

Dobro jutro!

(Foto: galleryhip.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s