Uranak (19. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ako ste ovoga jutra budni a ne morate na posao, vi ste srećnici. Prvo, imate posao. Drugo, imate pravo na nedeljni odmor. Treće, a nije pomenuto, sigurno primate i platu jer ne morate da obavljate dopunski posao. Pošto se naši poslodavci uvek sete evropskih zakona kad zatreba da ponešto „zakinu“, neko im je došapnuo da je pravi trenutak da pokrenu inicijativu kod nadležnog ministarstva da oformi ekspertsku grupu koja bi napisala nove odredbe novog Zakona o radu. Ta grupa trebalo bi da napiše okvirno nove uslove pod kojima će se radnicima u Srbiji ukinuti plaćanje pauze za ručak, isplatu regresa i „toplog obroka“. Do kraja ove godine moguće je da se pred poslanicima nađe novi tekst zakona kojim će se izaći u susret privatnom sektoru koji i puni budžet Srbije. U Evropi se ne plaća prevoz radnicima, topli ili hladni obrok obezbeđuju sami, nemaju trinaestu platu ili regres, takođe polučasovna pauza za ručak im se ne računa u radno vreme. Sindikate još uvek niko, ni poslodavci niti vlada, nije kontaktirao niti pozvao na konsultacije, mada, sudeći po dosadašnjim iskustvima, naši sindikalci i nisu uticajni u velikoj meri jer su razjedinjeni i posvađani međusobno. Setite se priče o sedam prutića. Ovde ih ima više desetina i svi samo razmišljaju o broju članova i reprezentativnosti, a ponajmanje o tome kakvu sudbinu dele oni koje zastupaju. Kad smo kod Evrope, hajde da prihvatimo njihove standarde. Neka naš livac kao njihov ima platu od tri hiljade evra, neka dolazi na posao vlastitim automobilom i neka plati i parking mesto. Ne mora da ima plaćen topli obrok, ali neka ima menzu u kojoj će ga kupiti po realnoj ceni bez dodataka za muzički dinar, uslugu konobara ili pevačicu kraj šipke. Neka na kraju godine umesto regresa dobije bonus u visini od dve i po plate, jer je svojim radom doprineo da kompanija uveća profit i kapitalnu dobit. Neka mu svaki sat radnog vremena koje provede na poslu bude plaćen, a prekovremeni sto pedeset odsto više od redovnog. Neka mu firma bude garant za podizanje stambenog kredita, u slučaju da ostane bez posla bez svoje krivice, neka iz marketa izlazi terajući dvoja velika kolica, neka račune plaća redovno, neka ima dovoljno i za letovanje i  zimovanje, neka sebi obezbedi starost plaćajući dopunsko osiguranje, neka živi dostojanstveno od svog rada i ponešto prištedi. U tom slučaju,  što se mene tiče, menjajte zakon i ukidajte ove povlastice koje uživamo razbacujući se platama od 200 do 300 evra.  Dosta je bilo ovih „bakanalija“.  Dobro jutro!
45
(Foto: dimitrijetucovic.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s