Ustanak (22. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Volim za sebe da kažem da imam listu prioriteta u životu pa mi je lako da napravim otklon od loših ljudi, vesti, ili pojava. Međutim, ono  što zaista ne mogu da tako lako odbacim i tako prestanem da mislim o tome, prvenstveno kao roditelj, jeste slučaj dečaka kojem prete smrću preko Fejsbuka. On je talentovano dete, ima samo trinaest godina i takmičar je u jednom šou programu za decu. Po meni, nije mu mesto u toj emisiji, a sa trinaest godina mu i nije potreban profil na Fejsbuku. Ali, nova vremena, novi običaji. Ne može on mimo svojih vršnjaka. Iz emisije u emisiju osvaja publiku i žiri, i onoliko koliko sam uspeo da zaključim, rekao bih da od njega vešti producenti mogu da naprave zvezdu evropskog, a možda i svetskog formata. Međutim, neko je odlučio da ovom detetu koje, podsećam, ima samo trinaest godina, dodeli etiketu „gej“ . E, pa ako je gej, šta mu sledi do – grob. Toliko o toleranciji prema osobama različite polne orijentacije u Srbiji. Očigleno, na tom planu nismo makli ni milimetar napred. Prvo, mnogo je sumnjivih likova u celoj priči. Dete u tim godinama i ne zna šta je, još mu ni brci nisu nikli. Verujem da se i dalje najbolje oseća u ušuškanom roditeljskom gnezdu, a naklonost devojčica koja je neminovna u slučaju javnog istupanja doživljava pre kao vetar u jedra svojoj budućoj karijeri a ne kao fizičko emocionalnu potrebu. Međutim, u Srbiji postoje mračni umovi koji su od najgore moguće kvalifikacije i pretnje smrću ovom mladom biću načinili pravi horor od tek započetog života. Da li je u pitanju ljubomora nekog vršnjaka ili su u možda u sve umešani prljavi interesi odraslih da ga u usponu spotaknu, ili je na kraju sve marketinški trik kojim se skreće dodatno pažnja na njega, ili nešto sasvim deseto – sada je nevažno. Znam ko treba da sada umeša svoje vešte profesionalne prste i otkrije zašto je prećeno dečaku od trinaest godina. Ove pretnje treba shvatiti ozbiljno i u skladu sa zakonskim normama odrediti strogu kaznu. A mi roditelji, koliko god nam deca bila slatka, umiljata, talentovana, valjalo bi da dobro razmislimo u šta se upuštamo šaljući ih na muzičke giljotine koje za cilj imaju samo veću gledanost neke televizije i prosto uvećanje profita od reklama. Nije ni čudo što neke naše najveće zvezde vuku obezbeđenje svuda sa sobom. Da li posle ovog slučaja i dalje mislite da to rade iz besa? Dobro jutro! 

88(Foto: www.natchezdemocrat.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s