Uranak (25. april – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Sve ređe se dešava da ćete na ulici uhvatiti nečiji pogled. Sve oči su uperene ka rukama, a u rukama pametni uređaji. Gledala sam juče i trominutni animirani filmić koji opisuje upravo ovo – toliko smo opsednuti tehnologijom i virtuelnim svetom, da smo u nemogućnosti da živimo u realnosti. Tu su prikazani ljudi koji se bave različitim zanimanjima, ali jedno im je zajedničko – svi neprestano bulje u svoje uređaje. Ipak, to ne bi bilo tako strašno da njihova opsednutost konstantno ne izaziva nove tragedije i nesreće. Tata ne obraća pažnju na dete, lekar na pacijenta, vatrogasci na požar, gospođica na banderu. Za samo manje od tri minuta autor filmića je pokazao koliko smo se otuđili jedni od drugih, ali i koliko nesreće to može prouzrokovati. Na društvenim mrežama su svi, eto, društveni, angažovani, grupisani, otvoreni i ljubopitljivi, a uživo hodamo pognutih glava. U kafićima tišinu jedino „kvari“ zvuk novog obaveštenja na telefonu, a u kafanama pršte „selfiji“. Daj da snimim šta radim, pa ću posle da vidim kako smo se proveli!

Nekada je to buljenje u telefon služilo samo da se izbegne neprijatna tišina u tesnom prostoru kao što je lift. Pamtili smo više rođendana, ali smo sada zauzvrat dobili veb sajtove sa pregršt cakanih slika maca i kuca, u smešnim pozama. Roditelji kažnjavaju decu terajući ih da idu IZ svoje sobe, oaze modema, ekrana, džojstika i aplikacija. Šarene kockice se ne sklapaju više na tepihu sobe, već palcem i kažiprstom na komadu plastike.

Zaboravljamo i vesti, od same njihove količine, zaboravljamo ljude koji nemaju Fejsbuk, zaboravljamo da proverimo šta se to sve dešava oko nas, a da o tome ne pročitamo prvo na Internetu. Prednosti pristupa celom svetu kroz maleni uređaj su višestruke, naravno. Jedini je problem što ih sve koristimo odjednom i stalno, zaboravljajući na prednosti sunčanog prolećnog subotnjeg dana koji je pred nama. A ako vam i bude lep dan van telefona i računara, imaćete materijala bar za dobar tvit ili Fejsbuk status!

Dobro jutro!

44

(Foto: http://www.thesun.co.uk, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s