Uranak (26. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Divan dan obećava jutro koje je svanulo. Roštiljdžije, vikendaši, samo napred. Tri kila ćumura, neka zaostala rešetka od stare rerne, ćebence i pravac zelenilo kakve god vrste bilo. Ako nema mesa, dobar je i krompir na grilu. Ako vam je čak i krompir luksuz, onda se prišunjajte onima koji su bolje sreće od vas, pa širom udahnite miris skare. I to prija. Dobra je zelena flajka od pola litra sa glavom neke divlje životinje, ali ako nema za nju, onda ima za neku drugu bezbojnu bocu sa mehurićima unutra i bez maligana. Ako ni za to nema, onda je dobra i česmovača samo da je dobro hladna. Ako ste sami, nađite društvo, ako imate porodicu, niko vam više i ne treba napolju, u prirodi. Za vid je, neki kažu, najbolje zelenilo, a za sluh cvrkut ptica. Ako vam se nešto u duši uzjoguni pa vam dođe da se svađate, a vi uzmite onu česmovaču. Čim padne klapna, napunite usta. Ne gutajte. Čekajte tako. Proći će. Čemu ovo sve? Malim stvarima možemo sebi ulepšati dan, boravkom na čistom vazduhu, bez opterećenja, sa onima koji su nam dragi, ali i sa onima koje ćemo tek upoznati i zbližiti se možda zauvek. Ne oklevajte što nemate para za prevoz, dobro je da prošetate do izletišta. Još, ako imate i rols biciklojs… Ma, sve je bolje kad nisi sam, kad je divan dan, i kad si spreman da sebe zadovoljiš malim ciljevima i bude ti dobro. Naš cilj je ovoga jutra da vam bar na trenutak ulijemo kap optimizma u moru pesimizma koji nas sve zajedno davi. Neka ne bude vest ono nešto što smo nekad zvali derbi, a danas događaj za makljažu isfrustriranih i stid iskrenih poklonika fudbala. Ionako nas jutros, oni što juče proliše krv na tribinama, ne slušaju. Baš ih briga šta mi mislimo. A ako ste se uželeli fuce na goliće, slobodno navalite, skupite ekipu ad hok i udrite. Sigurno bolje igrate fudbal od onih kojima je to posao. U to ime, dobro jutro! 

88

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s