Ustanak (6. maj – crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica džeparoška

Zamislite ovakvu situaciju: praznik je, dugo čekate autobus. Već znate da će, ako ikad dođe, stići krcat. Tako je uvek na toj liniji, naročito neradnim danima. Autobus br. 50 je ipak stigao a vi, s obzirom na gužvu koju zatičete, ulazite na sopstvenu odgovornost. Posle nekoliko stanica stajanja na jednoj nozi, na prednja vrata ulazi baka koja tvrdi da je invalid. Moli da joj se ustupi mesto, tu, odmah na početku jer strahuje da će se u gužvi povrediti. Baka je sela ali ne prestaje da skreće pažnju na sebe. Komentariše promaju, otvaranje i zatvaranje prozora, nove putnike, svoju dijagnozu, svaku pojavu… Ukratko, zbog bake pola autobusa želi da se pomeri, da ne sluša, da se nekim, očigledno nemogućim načinom tiska nazad ka sredini vozila. Ubrzo, na ta ista, najuža vrata ulaze dva krupna mladića. Veoma samouvereno guraju sve pred sobom. Ljudi padaju jedni preko drugih. Putnici psuju, pomalo mrmljaju, ali nemaju kud. No, oni se ne obziru, a sva vaša koncentracija tada odlazi na to da se ne polomite, ne priklještite, da vam se šipka ne zabije u rebra, da ne sednete na glavu osobi koja sedi tu tik ispod vas…

Uskoro, iako ne mislite ni o čemu drugom do čuvanju sopstvenog tela, primetićete da ih nema – ni krupnih mladića, koji su napravili onakvu pometnju, a ni pomenute bake. Ona je izašla zajedno sa njima. Nekako su, istovremeno, nestali. Kao i vaši novčanici. Tim je uigran. Baka svojim pričama tera putnike dalje ka sredini autobusa a momci upadaju dve stanice kasnije u najzakrčeniji deo autobusa, prave pometnju i bunare po tašnama u trenutku kada gubite kontrolu nad ličnim stvarima.

Naravno, ovo ne znači da starijim osobama koje tvrde da su invalidi ne treba ustupati mesto ili ih doživljavati kao prevarante. Samo, budite oprezni. Dobro jutro!

Pick Pocket
(Foto: www.rtv.rs, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu, 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s