Ustanak (12. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ovih dana lete mace, pa nam to smeta. Pre više decenija zasađene su kanadske topole ženskog pola širom Vojvodine ali i u Beogradu. Za razliku od muških, one tokom maja ispuštaju beličaste čupavce koji iritiraju oči, nos i lice poput padobranaca u desantu na Drvar. Propatiće alergični i to će trajati sve dok priroda ne odradi svoje ali to neće biti kraj mukama. Da su nam samo mace problem. Padavine iz pravca neba nastaviće se u vidu letećih padajućih fasada sa zgrada u centru Beograda. To više i nisu fasade već podlubljeni šut koji se protivno zakonima fizike još uvek drži za polutrule cigle od kojih su pre više od sto godina sazidane stambene i druge zgrade u glavnom gradu. Nema rešenja koje će brzo otkloniti strah prolaznika od povređivanja,  jer za sanacije nema para. Tamo gde ih i ima, gde su stanari spremni da ih izdvoje, nema dozvola jer je sve pod zaštitom države. Baš je lepo Srbija do sada štitila ove zaštićene građevine čim se svako malo fasade odvaljuju na trotoare, a u nekim slučajevima i na glave slučajnih prolaznika. Problem su nam i rokovi za završetak radova na važnim saobraćajnicama u gradu, takođe i nova poskupljenja. MMF nam diše za vratom, jer smo u situaciji uzmi ili ostavi, ipak uzeli, a to znači da sada moramo da igramo kako nam se svira.  A svira neki težak elektrik rok, koji podrazumeva skuplju struju ali i akcize na sokove koje do sada nismo morali da plaćamo. Namaknućemo taj novac da vratimo dugove, ali sudeći po iskustvima ispada da se vrtimo u krugu neprestanog dužničkog ropstva. Problemi su oko nas, tu u komšiluku. U Makedoniji se ratuje, u Hrvatskoj protestuje zbog kredita, u Crnoj Gori tinja bes zbog velike nezaposlenosti,  i da ne nabrajam dalje.  Nije to za utehu, ali ipak i njima nije lako pa da im na nečemu zavidimo. Nego, da li ima nešto dobro? Ima, Arne Gujon, francuski aktivista i humanitarac dobio je naš pasoš. To je samo skromna zahvalnost Srbije za sve što je činio, što čini, i što će činiti za naš narod. Dobro je da smo prepoznali na vreme čoveka koji je bez para, prisile i nužde učino mnogo velikih dela. Najzad da zbog nečeg budemo ponosni na sebe. Sada je Arne postao Srbin i pod zaštitom je ove države. Samo da ne doživi sudbinu fasada koje Srbija štiti, a one propadaju padajući na nas poput maca koje, će za razliku od maltera s neba, jednom ipak prestati da nas nerviraju. Dobro jutro!


15(Foto: www.nadlanu.com, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s