Ustanak (15. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Imam porodicu. Običnu, srpsku, što bi se reklo, po svim merilima statistike. Mi jedemo kupus, deca meso, u proseku svi jedemo sarmu. I mnogo nam je lepo. Dovoljni smo sebi samima. Ali, samo kad želimo da se osamimo. I to ponekad dođe, kad se glave napune problemima, gužvom i spoljašnjom bukom. Uglavnom, lepo nam je i u društvu. Tada smo zadovoljni, vedri, i opet bučni. Imamo svoje brige. Imamo svoje tajne koje ne otkrivamo nikome. Znamo sve jedni o drugima. Poveravamo se bez straha da bi nešto što izgovorimo moglo da bude shvaćeno pogrešno. Odlično se razumemo. Živimo u velikom gradu, pa zbog obaveza uspevamo da zajedno nikad ne doručkujemo, ponekad ručamo, retko večeramo. Tako je to kad mama i tata rade, a deca idu u školu i studiraju. Ali praznikom smo obavezno na okupu. Tada planiramo, maštamo, volimo se, poveravamo, ponekad i svađamo. Svađe su pre diskusije u kojima se trudimo da nadjačamo onoga ko je trenutno na tapetu dok i sami ne postanemo prva tačka dnevnog reda. Beskrajno se volimo, ne damo nikome da na nas krene, jer ko to pokuša iz mesta je… nagrabusio. Ko pokuša da nas zavadi ili se umeša u naše jednostavne živote jednostavno eliminišemo, bez reči. Znamo da nismo najvažniji na planeti ali opet, da nije nas, ne bi bilo ni države, ni poreza, ni zdravstva, ni informisanja, ni prosvete, ni policije, ni sudstva… Mi smo, ponavaljam, jedna obična, srpska porodica. Živimo u ogromnom jednostavnom stanu i maštamo da ga zamenimo za veći. Vozimo se u automobilu koji gazi srpske drumove više od 25 godina i maštamo da ga menjamo za neki mlađi za bar 10 godina. Čekamo 2018. godinu i naivno se radujemo najavama da ćemo od tada živeti bolje. Jednim okom očijukamo sa Evropom i Amerikom jer zaboga, „ko je još dobio paket iz Rusije“? Ljubazni smo sa komšijama, distancirani od rođaka, podnošljivo snishodljivi prema šefovima i profesorima. Poštujemo zakone, i šta bi još neko hteo od nas? Danas je svetski Dan porodice. Ujedinjene nacije su ovaj dan proglasile važnim u očuvanju i ojačanju porodice kao osnovne institucije društva. Na njima je da nas podsete da postojimo, a na nama da se ne samo danas, već cele godine, volimo, čuvamo i hrabrimo za izazove koji nas očekuju. Svim porodicama, bile kompletne ili nekompletne, neka je srećno i dobro jutro.

11

(Foto: www.famigo.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s