Uranak (17. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Svakog jutra kad krenem na posao, isprati me Ona. Crnka je, veoma temperamenta, ponekad veoma žustra i glasna. Ne brine da li ljudi spavaju u pola četiri ujutro. Zagalami ako joj nešto nije po volji. U stanju je da zalupi vrata kroz koja treba da izađem pre nego mi dozvoli da ih sam otvorim. Izađe napolje, u noć. Ne boji se nikoga. Pogled joj je bistar, uvek je čista i uredna. Za sobom ne ostavlja nered. Ne znam kako se zove, ali i bez poziva po imenu zna da bude tu kada treba i da je nema ako smeta. A ne smeta, realno. Sklupča se u stare krpe ispred podruma i svojim lavežom proteruje strance koji bi da nam zauzmu ulaz dok spavamo. Ne može. Naš ulaz samo ona može da čuva. Hranu i vodu dobija od svih stanara, po malo. Ali dovoljno. Ne želimo da se ugoji i otrombolji. Mada, iako pazimo, ona je iz dana u dan sve deblja. Sumnjičavo je zagledamo, izleda da je to rezultat noćnih prekovremenih sati obilaženja terena u društvu nekog lokalnog jarana. Ne optužujemo je, ne pitamo, ipak je to dama koja ima pravo na privatan život. Sačekaćemo da se ostvari kao majka, ako je zaista bremenita, a onda ćemo je odvesti veterinaru na sterilizaciju. Ona je svačija i ničija, ali ipak samo naša. O njoj moramo da brinemo, jer ona je odabrala da mi budemo njene komšije. Crna, mlada, zdrava i jaka keruša. Neophodna i neprocenjiva. Zbog nje sada spavamo tvrđe. Ako bude mladih, javljam da udomimo lepotane. Samo neka budu živi i zdravi. Pa šta ako su mešanci, bez papira i pedigrea? Ionako će biti mnogo pametniji od svojih rasnih preskupih vršnjaka. A nama hronično nedostaju pametni, onih sa titulom nam je preko glave. Dobro jutro.

1
(Foto: funny-pictures.picphotos.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s