Ustanak (19. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Oni koji sa strašću prate Evrosong iščekuju veče prvog polufinala. Očekuju broj devet, pod kojim nastupa naša Bojana. Devojka beskrajnog talenta, neobičnog izgleda i pojave, pesmom autora „Molitve“, puca na finale, a onda i na prvo mesto. Kažem puca, jer svi znamo da to takmičenje nije ništa drugo do spektakl oko koga se vrti mnogo para i različitih interesa, ponajmanje muzičkih. Fanovi su zaduženi da donesu pare i potroše ih po bečkim hotelima, hostelima, suvenirnicama, šoping molovima i restoranima. Muzičari su okupljeni u cilju promocije svojih pesama i projekata. Producenti i ostala prateća galanterija je tu da proceni gde i u koga vredi ulagati novac i kako ga umnožiti što pre. Pesme, aranžmani i tekstovi nisu ni važni. Važan je performans pevača, pojava, što luđe to zavodljivije, traženije i uočljivije. Prestiž je slanje predstavnika na ovu manifestaciju, čak i daleka Australija šalje svoje muzičare. Naše komšije su odustale ili su, ako već učestvuju, pozajmili muzičare koji su već ostvarili uspeh na ovom takmičenju. Crnogorcima smo prepustili „Lane moje“, bratski i bez gunđanja kao onomad Bosancima „Lejlu“. Glasanje je posebna politička priča. Svako glasa u skladu sa interesima koje ima. Prvo se glasovi dele komšijama. Za svaki slučaj. I ove godine će najveći dobritnici poena biti države nekadašnjeg SSSR. Nama je slaba vajda od takvog skupljanja poena. Ako uspemo da dobijemo bar tri glasa na račun politike, bratstva i solidarnosti, puna kapa. Ostalo će zaista biti „na čast i poštenje muzičarsko“. Kad je već tako, šta onda traži naša Bojana na toj paradi „pijanstva i kiča“? Devojka svira ko zna koliko instrumenata, govori više svetskih jezika i peva kao bog, školovana je muzičarka, cela Srbija joj odaje priznanje da je jedna od najboljih koje imamo a ipak ide na Evrosong. Prepustila se komercijali. Nema ‘leba od „muzike koju voli i oseća“. Veliki greh bi bio poniziti je spletkaroškim kalkulacijama takvu kakva je, odlična i nenadmašna. Ako ima pravde onda bi ona trebalo da bude na vrhu. Ako tako i bude onda će se takva vrhunska umetnica naći, u društvu bradate žene, zalutalih hard rokera, transvestita ili evnuha. Oni su ranije pobeđivali. A njen adut je samo glas. Strepim da to Evropi nije dovoljno. Ona hoće još. U opštem ludilu pobediće onaj ko je još luđi, šokantniji ili neko kakvog do sada još nismo mogli ni da zamislimo. Neka joj večeras zvezde budu naklonjene, a ona Srbiju predstavi na engleskom jeziku, pa makar i ne dobila priznanje od onih kojima u duša od para a emocija vredna taman koliko šljokica, laser ili dens grupa na „stejdžu“.  Dobro jutro! 

22
(Foto: infenetwork.net, )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s