Uranak (23. maj – crtica)

 piše: Dejan Grujić

 

 

Ako su deca ukras sveta, onda su žene jelke na koje kačimo te ukrase. Ukrasi umeju da budu baš težak teret. Ali, žene ih podnose ćutke i bez gunđanja. Muškarci se obično bave lovom, što će reći jure razne poslove za mizernu zaradu, a žene su nekako zadužene da vode računa o tome šta se jede, pije, oblači, i da li su deca sita otišla u školu. Da ne zaboravim da veliki broj žena osim ovih, ima i obavezu da radi u firmi, u većini slučajeva isti posao za manje para nego kolege muškarci. Desilo se tako da je u Valjevu jedna mama ostavila dete koje ima samo pet godina i otišla u kupovinu. Dete se zaigralo i palo sa petog sprata zgrade u Valjevu. Ne dao Bog ni jednoj majci takvu sudbinu. Ko zna šta se sve u njenoj duši sada dešava dok se lekari bore za život deteta. Osuda okoline, rođaka, prijatelja, medija, odgovornost, sudsko gonjenje, a ponajviše osećaj krivice i samooptuživanja, biće za ovu ženu neminovnost koju ništa ne može da promeni. Za to vreme, svi ćemo biti generali posle bitke i navoditi šta je sve trebalo da učini ova nesrećna žena. U celoj priči niko se neće zapitati zašto se sve to dogodilo? Da li je baš samo nemar u pitanju? Zašto je i pod kojim okolnostima ostavila dete od pet godina zaključano u stanu? Šta je sve morala da obavi dok se ostatak porodice ne okupi? Verovatno sve ono što muškarac ne mora ili se podrazumeva da ne treba da radi. Gde je dete od samo pet godina videlo da se može leteti? Da li su krivci za to televizijski programi gde je sve moguće i dopušteno? Pretpostavljam da bi, pre svega što će javnosti ispljunuti samozvani stručnjaci za sve analizirajući ovaj slučaj, bilo dobro da sami pronađemo odgovore na ova pitanja osvrnuvši se kritički na svet u kome žive naša deca. Ja ne želim da unapred donosim odgovore i zaključke. Toliko mudar nisam. Dobro jutro.

Mother busy multitasking with children in kitchen at breakfast time

(Foto: imgkid.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s