Ustanak (25. maj – crtica)

piše: Ru Šavr

 

 

Crtica evrovizijska

Juče je jedan moj poznanik prokomentarisao: „Čujem da je bio neki politički skup u Beču. A neki su i pevali.“ Evrovizija je, kakav god skup danas predstavljala, u subotu proslavila 60. rođendan. Jubilej je obeležen u glavnom gradu Austrije zahvaljujući prošlogodišnjoj pobedi Končite Vurst. I tako su se pre dva dana neki ponovo sprdali sa ovom manifestacijom, neki su celo veče komentarisali fenomen Končite Vurst, a neki grickali nokte tokom glasanja duboko verujući da je naša pesma najbolja. I zaista, naša Bojana Stamenov je ispunila očekivanja i bila sjajna, mada pesma nedovoljno prikazuje njene  glasovne mogućnosti. Izdvojila se među nekoliko kvalitetnih kompozicija od 27, koliko ih se takmičilo, i na trenutak zasenila svoj tim iliti delegaciju, kako se to sada kaže, koja mesecima privlači daleko veću pažnju no što zaslužuje. Ukratko, završilo se još jedno evrovizijsko veče koje je, prema mišljenju mnogih, tek senka nekadašnjeg takmičenja i u mnogo čemu farsa nalik Oskaru.

A i geo-politika se umešala u ovo dešavanje upadljivije nego ranijih godina. Ne zbog zviždanja predstavnici Rusije, ne zbog ulaženja Australije u takmičenje niti zbog glasanja po principu „ja tebi, ti meni“, ni zbog LGBT aspekta na kome se toliko insistiralo, već zbog toga što nam je „zakazala“ dijaspora. Stvarno, gde su ti čuveni glasovi dijaspore u koje su se svi uzdali? Gde su glasovi ex Yu republika? Da li je moguće da nam toliko dobro ide da su se ljudi masovno vratili u Srbiju pa iz Švedske, Nemačke, Austrije, Slovenije ili Australije nije imao ko da glasa za nas? Bilo kako bilo, ostaje nam da se pitamo u šta ćemo se uzdati tokom idućeg izbora za pesmu Evrovizije i da li će ova skupa zabava u našim očima ponovo imati jednaku svrhu.

Dobro jutro!

55(Foto: Screenshot www.youtube.com)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s