Ustanak (26. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Juče su neki od nas bili romantični. Sve se im se nekako poklopilo. Nekadašnjem najvećem sinu jugoslovenskih naroda došli su romantični poklonici u Kuću cveća, uživajući u različitim kulturnim programima posvećenim pokojnom Danu mladosti. A na Avali, takođe se dogodila istorija. Počela je nova tehnološka era gašenjem stare analogne opreme za prenos TV signala uključivanjem nove, digitalne. Slika oštra, ton jasan, određeni tekstualni prateći sadržaji koji do sada nisu bili dostupni, eto to bi ukratko značilo da je vreme okretanja antene, penjanje na što je moguće višu kotu kuće ili zgrade, sneg ili šum, razlivene boje, prošlost koju ćemo brzo zaboraviti. Lako se čovek navikne na dobro. Ali isto tako, to dobro i dosadi. Sećam se da sam pre četvrt veka, držeći prvi CD u rukama osetio pravo uzbuđenje zbog novog utiska slušanja muzike bez pucketanja ploče ili šuštanja kasete. A sada opet, volim da povremeno slušam ploče baš zato što su nesavršene. Stari vokmen, koji još uvek radi, povremeno nahranim audio kasetom i slušam muziku osamdesetih. Čudno, zar ne? Posle ere druga Tita koji je pre 60 godina naredio da se mora početi da gradi televizija za radne ljude i poštenu inteligenciju dolazimo u budućnost gde više ne postoji VHF ili UHF područje.  Ali, to nije sve. Došla je era nekih novih bogova koji jednim potezom povlače poteze od kojih zavisimo. Tako recimo, po najavama više neće postojati ni 9000 radnih mesta u javnom sektoru, a moguće je i da će uskoro prestati i da zvone zvona Crkve sv. Nikole u Prištini da se tamošnji muslimanski živalj ne bi uznemiravao. Penzioneri, kako je najavljeno, neće imati razloga da gunđaju premijeru za penzije, a neće izostati ni nove podele po pitanju platformi ili deklaracija o Kosovu. Samo da ne zaboravim da nije bilo bolje ni pre, kad je Tito zemljom hodao, jer nismo imali ove, ali imadosmo neke druge brige, samo što nam one sada izgledaju manje jer smo mnogo toga zaboravili, a i mlađi smo bili. Ništa se promenilo nije osim što njega nema, a stare brige su nam i dalje tu nafilovane nekim novim, egzistencijalnim. Slabo i teško pamtimo, brzo i lako zaboravljamo. Po navici, zaboravićemo i ovaj istorijski preokret koji je pokrenula digitalizacija, a na koji nas je opet naterao neko drugi, koji je sve to fino i  platio. Evropa. Još jednom smo se uverili da sa nama mora oštro, ali, digitalno.  Dobro jutro.

77  (Foto: www.advertiser-serbia.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s