Ustanak (27. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

Nedavno je društvenim mrežama jedna fotografija napravila pravi dar mar. Na slici je slon koga prevoze u nehumanim uslovima na otvorenoj prikolici uvezan kanapima i lancima. Bruka, sramota, jadna životinja – komentarisali su posetioci ne uviđajući da tu nisu čista posla. Slon u punoj brzini, na autoputu, blizu Zapadne kapije Beograda, ima podignute uši. Kako je to moguće? Gde je tu fizika? Nema je, jer nema ni živog slona. U pitanju je bila poliesterska figura koju je proizvođač transportovao na sajam u Novom Sadu. Sve se sleglo, mir je zavladao, svima je laknulo. Eto dokaza da ništa nije onako kako izgleda. Miran tih i povučen porodičan čovek, koji ni mrava ne bi zgazio, u naletu ludila ili ko zna kojeg već poriva, poubija porodicu, ili pretuče ženu a decu načini siročićima. Lepa i atraktivna žena, uvek doterana i upadljivo našminkana već od jutra, prikriva modricu ili ako već zbog batina ne može bez lekarske pomoći, umesto da okrivi muža nasilnika, okrivi sebe da je trapava i tragove premlaćivanja opravdava padom niz betonske stepenice. Majka sa bebom, koja prosi, molećivim pogledom mami sitninu i sažaljenje, svoje dete je uspavala nekim sedativom, a po završetku radnog vremena sa trotoara će je pokupiti korpulentni baja u golfu sedmici i verovatno je da će zajedno otići u prostranu kuću da broje pare naivaca. Požrtvovanom ocu koji nadniči da bi dovoljno zaradio za lekove bolesnoj supruzi, decu oduzimaju dok je na poslu i pravdaju to brigom da su zapostavljena. Onu zaista zapostavljenu decu gledamo kako šetaju gradom, presreću starce i pljačaju ih, ili ako su odrasla rade uglavnom poslove gde je poželjna upotreba sile. Od ubica postaju psihijatrijski slučajevi, a žrtve po blatu valjaju rijaliti spodobe. Ništa nije onako kako izgleda, potvrdiće vam mnogi, ali šta je onda pravo u stvarnosti koju živimo? Da li se to pravo, ispravno i ljudsko, zagubilo u nekoj pukotini koju smo sami otvorili pa odmah zatvorili i prekrili glibom moralnog posrnuća? Šta to treba da se desi pa da opet crno bude crno, a belo bude belo. Ovakvo sivilo je dojadilo. Dobro jutro. 

88(Foto: cogpsy.info, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s