Ustanak (28. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Puna su nam usta patriotizma, vekovnih ognjišta, junaka i herojstva, tradicije i nasleđa. Koliko smo iskreni dok vatreno govorimo o tome? Postoji mnogo razloga da se zabrinemo u kom smeru nam se  prave vrednosti tope pred vlastitim očima i nepovratno propadaju. Uzmimo na primer ćirilicu. Priznajte, koliko je koristite? Da li koristite srpski internet domen „srb“ na ćirilici ili kucate latinični „rs“? Znate li neku narodnu pesmu, a da nije mlađa od 50 godina? Znate li šta je to šumadijska dvojka, pesma na bas, kaval, reske, ili belilo? To zna grupa entuzijasta iz srednje škole „Mokranjac“ koja već dvadeset godina uči našu decu srpskom  tradicionalnom pevanju i sviranju. Sve je poteklo od inicijative nekoliko etno entuzijasta da se otvori etno smer pri muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu. Nije išlo lako, jer ovo je Srbija. Trebalo je ubediti kolege iz struke da nije samo Mocart ili Betoven vredan izučavanja, već da postoji i nešto naše što treba promovisati i usvajati, stvarati sveže snage koje će izučavati naše neiscrpno blago i izvoditi muzičko stvaralaštvo poteklo iz naroda. Teško se tada usvajala inicijativa mladih znalaca koji su samo želeli da svoje bitke biju vaskrsavajući srpsko muzičko nasleđe. Ko zna koliko je zidova u nečijim glavama tada trebalo porušiti. Ali, hrabru vojsku je bog čuvao i rezultat je više desetina školovanih pevača i svirača izvorne muzike, stare više stotina godina, prenošene s kolena na koleno i otrgnute od zaborava.  Ko zna na koliko je nastupa širom sveta grupa učenika, svirača i pevača, promovisala naše nasleđe i Srbiju na najlepši mogući način. Sigurno da većina nas nije često mogla da čuje za Sanju Ranković, Branka Tadića, Natašu Mihaljinac, Slavka Aleksića, Aleksandra Pavlovića, Zdravka Ranisavljevića, Miloša Nikolića, ili Vladana Baralića. To su profesori Mokranjca, usavršavani godinama da našu decu uče pevanju starih srpskih pesama, sviranju kavala, frule ili gusala, upoznaju ih sa narodnim igrama i etnologijom. Obaveza je da ih pomenemo jer to svojim strpljivim, marljivim, i uspešnim radom zaslužuju. Ako neko poznaje predsednika neka mu javi da ih odlikuje. Oni su to sigurno zaslužili, i njima bi mnogo značilo, a njega ništa ne košta. Neka im je sa srećom i neka ih, kad za to dođe vreme, naslede najbolji učenici. Od davnina ostade zaveštanje Stefana Nemanje: Zato ljubite, čedo moje, svoju pjesmu i svirku kao dušu svoju. I pazite dobro da vam pred kućom nikad ne zasvira tuđa pjesma i zaigra tuđe kolo.“ Dobro jutro.

44
(Foto: srbin.info, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s