Ustanak (29. maj – crtica)

piše: Vanja Savić

 

 

Ima tome nekoliko godina kako sam dobila fotografiju na kojoj je smajlić s porukom: „I ja idem u Lazu“. Prvobitno sam mislila da je moja drugarica mnogo maštovita i da pokušava da me oraspoloži ovakvom porukom. Ali, na moje iznenađenje, ova fotografija je delo nekog drugog maštovitog lika i na neki način „dobrodošlica“ pacijentima u duševnoj bolnici „Laza Lazarević“. Šta je pesnik hteo da kaže ovakvom dobrodošlicom? Ima više tumačenja, a jedno od njih glasi: kako bi se pacijent što bolje i prijatnije osećao, na samom ulazu ga dočekuje smajlić koji mu poručuje da nije sam i da i on ide u „Lazu“. Pa, naravno da nije sam! Jer da je sam, bio bi kod kuće a ne tu gde je dospeo. Nisam sigurna da je bilo ko od pacijenata i video tu poruku prilikom dolaska. Osim ako dobrovoljno nije ušao na vrata bolnice, što je malo verovatno. Pa se pitam kome je zaista upućen smajlić? Kod nas se uvek nešto krije iza ćoška. Tako i ovaj smajlić, duboko sam ubeđena u to, krije neku za nas još uvek ne razjašnjenu poruku. U međuvremenu se duševna bolnica „Laza Lazarević“ sređivala, prepravljala i nisam sigurna gde je smajlić. Živo me zanima, šta bi mi zaposleni u ovoj bolnici rekli, kad bi se pojavila na njihova vrata sa pitanjem: „Da li je smajlić još uvek tu?“ Dobro jutro. J

281579_258354590859113_5537221_n

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s