Uranak (30. maj – crtica)

piše: Vlada Tododrović

 

 

CRTICA – bosonoga starost

Koka-kola i osmeh! To je interesantan slogan. Ali ne baš uvek. Juče sam, idući ulicama našeg grada, naleteo na dve prazne flaše koka-kole. Privezane crnom trakom za stopala nekog starca koji je pretresao sadržaj kontejnera.

Sve više i više prosjaka na ulicama, sve više i više onih kojima je kontejner izvor preživljavanja. Doduše, kako smo sve više siromašni ko zna da li je i kontejner dovoljan. Eto, pade mi na pamet kako sam ranije viđao svakakve bušne patike ili cipele kod beskućnika, pokupljene ko zna kada i odakle. Ali ne i koka-kola pravljene papuče. Dok se imalo – bacalo se sve i svašta.

Dakle – da li ćemo se opametiti, jednog dana kada ponovo budemo imali? Da se ne razbacujemo. Da li ćemo se postarati da obezbedimo svima dostojanstven život? Da bar ne moraju ljudi da se zavlače u kontejnere. Ako je prema ranijem iskustvu – odgovor svi znamo. I nije baš za hvaljenje.

U suprotnom, ostaje nam samo koka-kola. I osmeh – ali to samo u reklami.
10

(Foto: www.novilist.hr, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s