Ustanak (1. jun – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Ocene maturanata su zaključene, oni koji žele na fakultet već su duboko u odabiru istog, najduži raspust je počeo. Očekuje se da sad puste malo mozak na pašu pred velike odluke i obaveze, međutim, nisu svi osamnaestogodišnjaci samo u razmišljanjima o svojoj budućnosti, već i o tome šta ostaje u srednjoj školi kada oni odu. Ovog jutra, umesto autorskog teksta, prenosim vam u celosti pismo koje je osvanulo na oglasnoj tabli gimnazije u Zrenjaninu.

Nastavničkom kolektivu Zrenjaninske gimnazije,

Pre nego što počnemo, želeli bismo da naglasimo da ovo pismo nije upereno ni protiv jednog pojedinačnog učenika ili profesora, već želimo da skrenemo pažnju na jedan ozbiljan problem, koji je, nažalost, prisutan i u mnogim drugim školama i koji je vaša kolektivna odgovornost.

Naime, svi smo upoznati sa primerima nekih učenika koji su u povlašćenom položaju u odnosu na ostale učenike. To nas ni malo ne iznenađuje. Razlog zašto smo odlučili da se oglasimo povodom toga, tek sada je veoma prost. Ovih dana desilo se nešto za šta smatramo da je drastičan slučaj koji iziskuje i našu reakciju. Zbornicu potresa skandal: jednoj osobi popravljen je veliki broj ocena da bi ta osoba završila školovanje kao vukovac, iako je iz nekih predmeta čak trebalo da ima i trojku! Na određene profesore vršen je veliki pritisak od stane dela sadašnjih, ali i bivših profesora (koji, očigledno, još uvek imaju veliki uticaj). Ono što je nas, kao učenike, šokiralo jeste da situacija seže još dublje. Ima mnogo primera.

Toj osobi je profesor napisao maturski rad. Ta osoba za sve ove godine nije imala prosek 5.00. Posle prve godine su zamenjena dva profesora iz tog razreda jer nisu hteli više da joj popravljaju ocene. (Citiram: “Sad sam joj popravila i nikad više!”). Na njihovo mesto dovedeni su profesori koji su bili spremni da tolerišu nerad, neznanje i da daju ocenu 5, jer ih tako zamoli mama.

Mi kao učenici želimo da vas upitamo: Zašto?

Zar su sve moralne vrednosti kojima ste nas toliko učili, za koje ste se vi, kao navodno zalagali, toliko ništavne?

Štrajkovali ste pet meseci, navodno ste se borili za neke principe. Sad vidimo koliko vrede vaši principi.
Govorili ste: „Bežite deco odavde, ovde nema budućnosti.“

Pa naravno da je nema. Obrazovni sistem trebalo bi da bude stub celog društva. Vi ste nam na svom primeru pokazali na kakvom stubu počiva naše društvo.

Sve je namešteno u školi. Od početka. Razredi se sklapaju po principu ko-mu-je-tata. Postoje dupli standardi. Učenici sa vezom ne moraju da rade ništa i proći će bolje od mnogih koji ulažu više truda i imaju veće znanje. Ocene popravljaju mame, tate, babe, tetke. Maturske radove pišu profesori. Razredi u kojima su deca bogatih su uvek, igrom slučaja, za klasu bolji od drugih.

Tu nešto ozbiljno ne štima.

Šta reći? Razočarani smo. Odbacili ste principe i vrednosti. Zaboravili ste šta su obraz i čast. Ukaljali ste ugled naše škole, a i škole kao institucije uopšte. I, pre svega, izigrali ste one koji su vam dali najviše poverenja. Pljunuli ste u lice učenicima.

Ali nije sve tako crno…

Bilo je onih koji su reklil: ”Oprostite deco, nisam mogla. Popustila sam. Pritisak je bio prejak.”

Bilo je onih koji su se šokirali od stvari koje su se od njih zahtevale. Bilo je onih koji su rekli: “Izvinite…”

I njima hvala.

A što se vas ostalih tiče, želeli bismo da se zamislite nad ovim što ste upravo pročitali. Želeli bismo da se ovakve stvari više ne događaju, jer one idu na štetu svih.
Želeli bismo da se podsetite šta to znači biti profesor.

Srdačan pozdrav,

Vaši učenici.

78(Foto: toniokreger.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s